Kopi luwak

Kopi luwak is wellicht wel het meest exclusieve en duurste kopje koffie ter wereld. De koffiesoort wordt ook steeds populairder. Was het vroeger een echt luxegoed. De afgelopen 20 jaar is kopi luwak big business geworden. Helaas schuilt er ook veel dierenleed achter dit product. De koffie wordt namelijk gemaakt met behulp van civetkatten.

Civetkatten zijn van nature alleseters die behalve vlees, ook eieren, vis, insecten en fruit eten. Ze lusten graag koffiebessen. De pit van de koffiebes (de koffieboon) kunnen de dieren echter niet verteren en wordt weer uitgepoept. De koffie die daarvan wordt gemaakt, zou naar zeggen van koffiekenners over een unieke smaak beschikken. Van oorsprong werden hiertoe de uitwerpselen van vrij in het wild levende civetkatten verzameld. Naarmate de vraag naar de koffie wereldwijd steeds verder toenam, is deze ‘wilde’ kopi luwak echter meer en meer een zeldzaamheid geworden.

In Zuidoost Aziatische landen zoals Indonesië worden steeds meer civetkatten uit het oerwoud gehaald. De civetkatten worden gevangen met nare methoden zoals vallen, strikken en door op de dieren te jagen met honden. Veel civetkatten raken hierbij gewond. De gevangen dieren worden in kooien gestopt en verkocht op luidruchtige markten of rechtstreeks aan koffieboeren. Voor deze wilde dieren, die niet aan mensen gewend zijn, moet dit hele proces van vangen, en door mensen gehanteerd en opgesloten worden, een hel zijn.

Eenmaal bij de commerciële koffieboer aangekomen, worden de civetkatten opgesloten in kleine, kale kooien. Kooien zonder fatsoenlijke bodembedekking of beschutting. De van nature schuchtere en solitair levende nachtdieren, lijden ernstig onder het opgesloten zijn in kleine kooien in de buurt van vele andere civetkatten. Uit frustratie en verveling vertonen de dieren abnormaal gedrag zoals constant heen en weer lopen, vechten en zichzelf of elkaar verminken door bijvoorbeeld poten af te knauwen. De civetkatten worden uitgehongerd en zo gedwongen een eenzijdig dieet van bijna alleen maar koffiebessen te eten, zodat ze zoveel mogelijk koffiebonen uitpoepen. Dit veroorzaakt nog meer gezondheidsproblemen. Veel dieren scheiden bloed af in hun ontlasting. Veel dieren sterven een vroegtijdige dood.

Het verschil tussen de zogenaamde wilde kopi luwak en kopi luwak die het tot stand is gekomen door de uitbuiting van onschuldige dieren is vrijwel niet te maken. Er bestaat geen onafhankelijke certificering voor wilde kopi luwak. En een dergelijke garantie afgegeven door de plantage, de transporteur of de retailer heeft geen betekenis. Labels bieden dus geen zekerheid. Daarnaast is bekend dat ‘wilde’ en ‘niet wilde’ koffiebonen ook wel worden vermengd, voordat de kopi luwak wordt doorverkocht aan tussenpersonen in de keten. Wij zijn dan ook van mening dat als dieren je lief zijn, je kopi luwak maar beter helemaal kunt mijden.

Meer weten?

Tony Wild, de man die ooit kopi luwak in West-Europa introduceerde,heeft hier inmiddels grote spijt van en is een campagne begonnen: ‘Cut the crap. Say NO to kopi luwak’ . Daarnaast heeft de BBC onderzoek gedaan naar het dierenleed dat met de productie van kopi luwak gepaard gaat en dit goed in beeld gebracht . Een ander interessant rapport is ‘The true cost of the world’s most expensive coffee’ van de WAP.

Wat kun jij doen?
  • Koop géén kopi luwak.
  • Zie je dat kopi luwak ergens wordt aangeboden? Attendeer de koffiehandelaar op het dierenleed dat met de productie van deze koffie gepaard gaat. Schrijf een brief of een e-mail om je zorgen hierover kenbaar te maken. Recentelijk zijn dankzij dit soort signalen van bezorgde burgers al meerdere Nederlandse koffiehandelaren gestopt met het aanbieden van kopi luwak in hun assortiment. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maakt het schrijven van brieven/e-mails dus wel degelijk verschil!