A baby chick over a white background

Waardeloze haantjes

Met de broertjes van legkippen loopt het slecht af. Zodra ze uit het ei zijn gekomen worden ze versnipperd of vergast, omdat ze geen eieren kunnen leggen. Daar kraait geen haan naar. De nare en vaak onbekende schaduwzijde van eieren.

Om aan de voortdurende vraag naar eieren te kunnen voldoen, zijn steeds nieuwe legkippen nodig. Daarom worden er constant nieuwe eieren uitgebroed en nieuwe kuikentjes geboren. Ongeveer de helft van deze kuikentjes is natuurlijk een haantje. Haantjes leggen geen eieren en zijn ook niet rendabel of interessant voor hun vlees. De kippensoort is namelijk doorgefokt op veel eieren leggen en niet, zoals vleeskuikens, op snel groeien. Wat nu?

Gedood op je eerste levensdag

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar deze lieve pluizige kuikentjes worden daarom afgemaakt op de eerste dag dat ze het levenslicht zien. Dat gebeurt overigens ook met de eendagshaantjes in de biologische sector. Direct na hun geboorte worden de kuikentjes in kratten gestopt, op de lopende band gezet om vervolgens levend versnipperd, vermalen of vergast te worden. Elke seconde vindt er ergens op de wereld een kuikentje op deze gruwelijke manier zijn einde. Alleen al in Nederland worden 40 tot 45 miljoen pasgeboren kuikentjes per jaar vergast! Dat er voor een ei geen dieren hoeven te worden gedood is dus een sprookje. Daar komt nog bij dat het handmatig seksen en vervoeren op de lopende band erg stressvol is voor de pasgeboren dieren.

Deze kuikentjes worden daarom ook wel ‘waardeloze haantjes’ genoemd. Er wordt wel eens betoogd dat dit onterecht zou zijn, omdat vele ervan uiteindelijk worden verkocht als voederdier. Ongeveer 15% wordt inderdaad binnen ons land afgezet naar dierentuinen, valkeniers, dierenwinkels en particulieren. Zo’n 85% gaat naar het buitenland. Het is niet per se zo dat daar geen alternatieven voor zijn. Echter de kuikentjes zijn o.a. zo interessant, omdat ze in zulke enorme getale beschikbaar zijn en bijzonder laag geprijsd per kilo. Ware kiloknallers.

Deze kuikentjes bestaan, en worden gedood, omdat ze ongewild restproduct zijn van de grote vraag naar eieren. Dat de massale beschikbaarheid en lage prijs van de diertjes uiteindelijk een afzetmarkt heeft gecreëerd, doet daar natuurlijk geen afbreuk aan. Binnen deze markt worden de dieren alleen maar bekeken als productie-eenheden. Hun leven doet er letterlijk niet toe. Het wordt niet economisch rendabel geacht de dieren een leven te gunnen en dus… gunnen we hen dat ook niet. Hoewel ze op de afzetmarkt dood uiteindelijk nog een paar centen opbrengen, wordt hun leven als van geen enkele waarde beschouwd. Waardeloze haantjes dus.

In de praktijk

Via onderstaande button kom je bij opnamen gemaakt door Anonymous for animal rights die laten zien hoe de mannetjeskuikentjes van de vrouwtjes worden gescheiden en daarna gedood (Engelstalig). Ook in Nederland is dit de dagelijkse gang van zaken.