eieren_waarop


Wat kun jij doen?

 

1. Kies (vaker) voor plantaardig

Wist je dat je ook heerlijk kunt koken en bakken zonder eieren? Inspiratie hiervoor kun je bijvoorbeeld opdoen op de website van De Groene Meisjes, de VeganChallenge, Fieke’s blog en Vegatus. Maar ook als je geen bak- of kooktalent bent, zijn er allerlei mogelijkheden. Kijk maar eens op Gewoon Vegan wat er zoal ook in de reguliere supermarkt te vinden is. Daarnaast bestaan er natuurlijk meer gespecialiseerde zaken zoals Veggie4U, Veggiedeli, Vegan Mission en VEGA-Life waar je je hart kunt ophalen en die ook thuisbezorgen. En, last but not least, kunnen we je de winkel van Heavenly Cupcapes niet onthouden. Behalve dat zij thuisbezorgen, organiseren ze in hun winkel ook geheel plantaardige high tea’s. Een aanrader voor een leuk dagje uit! 🙂

2. Stempel op het ei

Wil je toch graag wel eens eieren kopen dan kun je allereerst letten op de stempels die op eieren staan. Hoe hoger het eerste getal, hoe dieronvriendelijker het ei.

  • 0 = Biologisch (EKO)
  • 1 = Vrije uitloop (ook beschikbaar met het franse keurmerk ‘Label Rouge’)
  • 2 = Scharrelei (en rondeeleieren)
  • 3 = Kooiei

Bedenk wel dat het levend vermalen, versnipperen of vergassen van de waardeloze haantjes speelt bij alle eieren die je in de winkel koopt, dus ook de biologische en de rondeeleieren. De enige eieren waarvoor dit niet geldt, zijn soms die van hobby-boeren en particulieren die voor hun plezier kippen houden en geen eieren laten uitbroeden (zie ook punt 4).

3. Keurmerken

Wil je toch graag soms eieren eten, koop dan liever alleen biologische of rondeeleieren. Behalve aan de code kun je deze herkennen aan:

  • Demeter keurmerk (biologisch dynamisch)
  • EKO-keurmerk (biologisch)
  • Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming met 3 ingekleurde sterren
  • EU-keurmerk (dezelfde eisen aks EKO).
  • Rondeeleieren kun je onderscheiden van scharreleieren (beide ei-code 2) met behulp van het BeterLeven Kenmerk van de Dierenbescherming. Rondeeleieren krijgen net als biologische eieren 3 ingevulde sterren. Bedenk wel dat het levend vermalen, versnipperen of vergassen van de waardeloze haantjes speelt bij alle eieren die je in de winkel koopt, dus ook de biologische en de rondeeleieren. De enige eieren waarvoor dit niet geldt, zijn die van hobby-boeren en particulieren die voor hun plezier kippen houden en geen eieren laten uitbroeden (zie ook punt 4).
4. Let extra op bij koekjes, mayonaise, gebak e.d.

Eieren worden verwerkt in ontzettend veel producten: koekjes, gebak, beschuit, mayonaise, noem maar op. Soms staat op de verpakking vermeld welk soort eieren er is gebruikt. Staat er niets bij vermeld? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat er kooi-eieren in het product zijn verwerkt of zelfs illegale legbatterij-eieren! Vermijd deze producten daarom liever. Je kunt overigens ook navraag doen bij de fabrikant welk soort eieren er in hun product is verwerkt. De herkomst van eieren wordt namelijk altijd geregistreerd. Bovendien is navragen een goede impuls richting fabrikanten om (voortaan) diervriendelijkere eieren te gebruiken.

5. Hobby-boeren

Bij eieren die je in de winkel koopt, ontkom je er niet aan dat je meewerkt aan het trieste lot van de waardeloze haantjes. Afhankelijk van waar je woont, zijn er in je omgeving misschien ook wel hobby-boeren. Dit kan een alternatief zijn. Nu is de ene hobbyboer natuurlijk de andere niet. Tegenwoordig kunnen ook hobbyboeren behoorlijk veel dieren hebben en deze hoofdzakelijk houden als inkomstenbron. Wanneer men eieren laat uitbroeden, of elders legkippen bij laat fokken, speelt natuurlijk hetzelfde probleem. Ook de helft van die kuikens zal een haantje zijn en de vraag is wat daar dan mee gebeurt. Mocht je hobbyboeren in de buurt hebben, is het dus slim om daar eerst navraag over te doen. Het minste risico op het leed van de haantjes is de particuliere ‘hobbyboer’: mensen die puur voor het gezelschap/plezier kippen houden. Als zij de dieren goed en professioneel verzorgen (en geen eieren laten uitbroeden/dieren laten bij fokken) zijn deze eieren diervriendelijker dan die in de winkel.