Bijen voor productie

Het produceren van honing is wereldwijd een grote industrietak geworden. Niet alleen worden er alsmaar meer volkeren gehouden, ook wordt per volk steeds meer honing geproduceerd. Een Nederlands bijenvolk maakt nu bijvoorbeeld ongeveer 18 kilo honing per jaar. In de jaren 80 was dat nog maar 10 kilo. In Europa ligt het gemiddelde nog hoger met 22,4 kilo. En in China, de grootste honingproducent ter wereld, maakt één bijenvolk zelfs zo’n 45,3 kilo honing per jaar.

Behalve honing zijn er nog meer producten die we gebruiken van bijen.

Koninginnengelei

Koninginnegelei is voor bijen een speciale voeding en erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat een larf zich tot koningin kan ontwikkelen en houdt de koningin in tip-top conditie. Mensen gebruiken koninginnengelei o.a. in de cosmetica-industrie. Er wordt nog wel eens gedacht dat het een verjongende werking zou hebben, al is dit nooit bewezen. Het wordt ook gebruikt in voedingssupplementen.

Bijenpollen

Voor bijen de belangrijkste voedingsbron (behalve in de winter of in tijden van voedselschaarste wanneer ze overleven op hun honing). Bijenpollen worden door mensen voornamelijk gekocht als ‘superfood’.

Bijenwas

In de natuur maken bijen hun raten met bijenwas. Mensen gebruiken bijenwas in bijvoorbeeld kaarsen, glansmiddel voor snoepjes en tabletten en in cosmetica.

Propolis

Propolis is een harsachtige stof die bijen gebruiken als een soort cement om de kieren in hun raten te dichten. Propolis voorkomt zo dat ziekten de bijenkorf binnendringen. Verder worden de cellen waarin eitjes worden gelegd ermee behandeld om uitkomende larven tegen ziekten te beschermen. Mensen gebruiken propolis in bijvoorbeeld antibacteriële en ontsmettingsmiddelen, voedingssupplementen en als ingrediënt in sommige medicijnen meestal om de weerstand te verhogen.

Bijengif

Bijengif wordt door mensen vooral verzameld voor onderzoek. Om het gif te verzamelen, worden stroomstoten gegeven tegen een membraam waardoor de bijen daarop gaan steken. De bijen sterven hierbij.

Bestuiving

Tot slot zijn er nog commerciële bedrijven die bijen verhuren voor het bestuiven van groenten en fruit.