Wat kun jij doen?

Op honing en andere bijenproducten staan vaak fleurige bloemetjes en bijtjes. Toch zegt dat niet altijd alles. Waar kun je op letten als je zo diervriendelijk mogelijk boodschappen wilt doen?

Kies (vaker) voor plantaardige alternatieven

Wil je elk risico op dierenleed vermijden, dan kun je kiezen voor plantaardig. Honing is vrij makkelijk weg te laten in je dieet. Een mens kan in principe prima zonder honing. Bovendien zijn er veel plantaardige zoetmiddelen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld denken aan rijststroop, ahornstroop, maïsmoutstroop, haverstroop en agavesiroop. Er bestaat ook volledig plantaardige honing, wist je dat? Die staat ook wel bekend als paardenbloemhoning en wordt door fruittelers geproduceerd. Je kunt deze honing ook vrij makkelijk zelf maken. Google maar eens!

Ga voor biologische honing

Wil je toch graag honing kopen, dan kun je kiezen voor een biologische variant. Bij dit type honing mogen de bijen niet worden berookt, mogen ze op hun eigen honing overleven en worden ziekten op een natuurlijke manier bestreden. Daarnaast moet de nectar zijn verzameld in de ongerepte natuur. Dat wil zeggen in een gebied zonder bestrijdingsmiddelen waarbij bovendien binnen een bepaalde straal alleen sprake mag zijn van natuurgebied of biologische landbouw, dus geen industrie, steden of verkeer. Bij biologisch-dynamische honing (Demeter-keurmerk) gaat men nog een stapje verder. Daar moeten de bijen zelf hun raten in de broedkamer kunnen bouwen. En moet het bijenvolk op een natuurlijke manier worden verminderd. Slechts ongeveer 5% van de honing die verkocht wordt in Nederland is momenteel biologisch. Biologische honing kun je herkennen aan het EKO-logo of het Europese logo van een groen of zwart blaadje.

In Nederland wordt biologische honing bijna niet gemaakt. Dit komt vooral, omdat in ons dichtbevolkte land maar weinig plekken zijn die voldoen aan de eis dat binnen een bepaalde straal geen sprake mag zijn van industrie, verkeer en dergelijke. Daarom wordt er op de markt vooral buitenlandse biologische honing aangeboden. Beter voor de bijen, maar het transport drukt natuurlijk wel weer op ons milieu. Je zou daarom ook bij een lokale imker kunnen informeren of zij (verder) op het vlak van dierenwelzijn produceren conform dezelfde maatstaven (geen vleugels knippen, niet beroken enz.).

Alternatieven voor andere bijenproducten

Van koninginnengelei is nooit bewezen dat het een verjongende werking zou hebben. Je kunt het desgewenst vrij makkelijk vermijden. Er zijn genoeg verzorgingsproducten zonder het ingrediënt beschikbaar. En een uitgebalanceerde voeding voorkomt de behoefte aan supplementen. Wil je het toch graag kopen, dan zijn er ook biologische varianten.

Voor bijenwas zijn goede plantaardige alternatieven zoals bijvoorbeeld carnaubawas, candellia was en sojawas. Hier kun je dus op letten als je de ingrediënten van producten zoals bijv. snoep leest.

Van bijenpollen en propolis kun je jezelf afvragen in hoeverre je deze producten werkelijk nodig zult hebben bij een verder goed uitgebalanceerde voeding en voldoende lichaamsbeweging om je weerstand op peil te houden. Van producten met propolis zoals voedingssupplementen, keelpastilles en neusdruppels zijn doorgaans als alternatief ook varianten zonder dit ingrediënt beschikbaar. Wil je het toch kopen, zijn ook biologische bijenpollen en producten met biologische propolis beschikbaar.

Wat kun je nog meer voor bijen doen?

De laatste jaren gaat het niet goed met de honingbijen. Wetenschappers hebben zelfs wereldwijd de noodklok geluid. Hierover kun je meer lezen onder Dierbewust en de natuur, tabje ‘Bijen‘. Daar staan ook tips hoe je bijen nog meer kunt helpen.