gvdw

Voedsel voor iedereen?

Graan en soja kunnen uitstekend dienen als menselijke voeding. Toch gebruiken wij bijna 40% van de graanoogst en 90% van al het sojameel voor ons veevoer. Dat is eigenlijk heel schrijnend als je bedenkt dat wereldwijd zo’n 1 miljard mensen honger lijden.

Waterschaarste

Terwijl wereldwijd 2 miljard mensen lijden aan waterschaarste gebruiken wij voor de productie van 1 liter melk maar liefst 1000 liter water. Voor het produceren van een kilo rundvlees zelfs 15.000 liter. Terwijl voor een kilo aardappels maar 250 liter nodig is. Landbouw verbruikt zo’n 70% van de wereldwijde zoetwaterreserves. Een derde daarvan wordt gebruikt voor het verbouwen van voer om ons vee te eten te geven.

Verspilling

Om 1 kilo dierlijk eiwit te produceren, is gemiddeld 6,5 kilo plantaardig eiwit nodig. Als iedereen zou stoppen met het eten van vlees, zouden we wereldwijd dus veel meer mensen kunnen voeden!

Volgens inschattingen van de Verenigde Naties zouden we jaarlijks 3,5 miljard meer mensen in hun caloriebehoefte kunnen voorzien als we alle granen die nu als veevoer worden verbouwd, zouden inzetten als voedsel voor mensen.