Kweekvis

Onze zeeën en oceanen worden compleet leeggevist. Om toch vis te kunnen blijven eten, hebben wij mensen hier iets op bedacht: viskwekerijen. Viskwekerijen zijn een booming bussiness. Wereldwijd worden inmiddels meer dan 30 miljoen ton vissen per jaar gekweekt voor onze consumptie. In Nederland worden verschillende vissoorten gekweekt namelijk paling, snoekbaars, meerval, tilapia en claresse. Er zijn meer dan 50 viskwekerijen in ons land waar jaarlijks tientallen miljoenen vissen worden gekweekt.

Nieuw vorm van bio-industrie erbij

Vissen worden wereldwijd gehouden in open water (in compartimenten gescheiden door netten), in vijvers, in betonnen bakken of in grote tanks. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn niets meer of minder dan een nieuwe vorm van bio-industrie. De productie en consumptie van kweekvis veroorzaakt dan ook veel dierenleed.

Erbarmelijke leefomstandigheden

Vissen leven met duizenden soortgenoten op elkaar gepropt in een compleet onnatuurlijke omgeving. Vissen die in het wild grote afstanden afleggen, kunnen nauwelijks zwemmen. Een meerval van 1,25 kilo zwemt bijvoorbeeld in maar 3 liter water! Dieren die in het wild solitair leven, leven gedwongen met veel soortgenoten op elkaar gepakt. De vissen kunnen op geen enkele manier hun natuurlijke gedrag uitoefenen. Deze slechte leefomstandigheden zorgen voor veel stress, ziektes, onderlinge agressiviteit en kannibalisme. Afhankelijk van de vissoort sterft hierdoor 10 tot 50 procent van de dieren vroegtijdig. Ook genetische manipulatie die op de dieren wordt uitgevoerd, geeft veel welzijnsproblemen. Evenals het gebruik, vooral gangbaar bij palingen, om de dieren voor de slacht dagen, soms zelfs weken, geen eten te geven om hun maag te legen.

Niet duurzaam

Veel mensen denken dat kweekvis een goede oplossing is voor het probleem van overbevissing. Dit is een vertekend beeld. In de praktijk worden de meeste kweekvissen namelijk gevoerd met …. zeevissen. Jaarlijks worden miljoenen en miljoenen tonnen kleinere visjes uit zee gevist om te worden vermalen tot voer voor onze kweekvissen. Daar komt de ongewenste bijvangst die deze visvangst tot gevolg heeft nog bij. Ook zijn er vissoorten, bijvoorbeeld palingen, die zich in gevangenschap niet voortplanten. Hierdoor worden jaarlijks miljoenen aaltjes puur voor de viskweek alsnog uit zee geroofd.

Dieronterende dodingsmethoden

Het meest dieronterende aan de visindustrie zijn de dodingsmethoden die worden gebruikt. Deze kenmerken zich door een totaal gebrek aan mededogen, ruwe werkwijzen en een enorm lange en pijnlijke doodstrijd voor de dieren.