Keurmerken

Er zijn verschillende keurmerken in de vissector. Je hebt misschien wel eens gehoord van de VisWijzer. Hierin staat vermeld of je ‘goede vis’ koopt. Keurmerken die je op de VisWijzer tegenkomt, zijn bijvoorbeeld het ASC- of het MSC-keurmerk. Dit zijn de internationale keurmerken van respectievelijk de Aquaculture (voor gekweekte vis) en de Marine Stewardship Council (voor gevangen vis). Daarnaast kennen we nog het Milieukeur en het keurmerk ‘Waddengoud’.

Keurmerken voor vis zeggen niets over dierenwelzijn

De keurmerken stellen eisen op het gebied van bijvoorbeeld overbevissing, energie- en waterverbruik, medicijngebruik en voer. Het zijn allemaal goede keurmerken ter bescherming van onze zeeën en oceanen, maar ze zijn alleen gericht op duurzaamheid. Niet één van deze keurmerken besteedt aandacht aan dierenwelzijn! Ook het keurmerk EKO of biologisch kan in dit geval weinig voor je betekenen. Biologisch betekent dat het product gecontroleerd biologisch is en de eisen zijn erop gericht zo duurzaam en natuurlijk mogelijk te produceren. Het EKO-keurmerk kent inderdaad ook minimumnormen voor dierenwelzijn. Echter, zoals Bionext (de ketenorganisatie voor duurzame en biologische landbouw en voeding) op haar eigen website ook aangeeft, zijn er voor vissen nog geen normen vastgesteld.

Al deze keurmerken betekenen dus, raar maar waar, absoluut niet dat je zogezegde ‘goede vis’ een diervriendelijk product is. De keurmerken stellen geen enkele eisen op het gebied van het welzijn en aan de manier waarop vissen gevangen, gehouden en gedood worden.

Dolfijnvriendelijk?

Tonijn draagt vaak een label met de tekst ‘dolfijnvriendelijk’ wat zoveel beweert als dat bij het vangen van de tonijn geen dolfijnen in de netten verstrikt zijn geraakt en gestorven. Er bestaan veel variaties op dit keurmerk. Het is een particulier keurmerk van de visserij, geen officieel keurmerk. De regelgeving is vrijwillig en goede controle ontbreekt. Het keurmerk ziet er dan ook veelbelovend uit, maar is helaas weinig betrouwbaar.

Geen diervriendelijke alternatieven

In sommige landen om ons heen, zoals Engeland en Duitsland, bestaan keurmerken voor biologische kweekvis die ook enige eisen stellen op het gebied van dierenwelzijn. Nederland kent deze keurmerken niet. Nederland heeft bovendien geen enkele regelgeving die vissen beschermt tegen ernstig lijden door de manier waarop ze worden gehouden of gevangen. Daar komt nog bij dat de European Food Safety Authority, evenals de Vissen- en de Dierenbescherming, er terecht op wijzen dat alle gebruikelijke dodingsmethoden zoals verstikken, strippen, bevriezen, onthoofden, leegbloeden en zoutbaden dieronvriendelijk zijn (zoutbaden voor palingen zijn sinds 2015 niet meer toegestaan, behalve voor hobbyvissers).

Wat kun jij doen?

We hopen dat je na het lezen van al deze informatie over vis inziet dat vis een heel dieronvriendelijk product is. Als je vis eet – of deze nu gekweekt is of gevangen uit zee – kun je eigenlijk met zekerheid stellen dat dit dier voor jou enorm veel geleden heeft.

Zolang er geen goede regelgeving en keurmerken bestaan die dierenwelzijn garanderen, zo lang het ontbreekt aan alle regelgeving, en zo lang er geen diervriendelijke dodingsmethoden worden gebruikt, vermijd je liever vis. Kies bij voorkeur voor een vegetarisch alternatief, of voor vlees van dieren waarbij het EKO-keurmerk wel duidelijke eisen stelt aan dierenwelzijn.