Keurmerken

Er zijn verschillende keurmerken waarop je kunt letten als je diervriendelijker boodschappen wilt doen. Hieronder hebben we ze voor je onder elkaar gezet. Als één van deze keurmerken op vlees, zuivel of eieren staat afgebeeld, betekent dit dat het dier een beter leven heeft gehad dan in de gangbare vee-industrie. Wel willen we graag benadrukken dat diervriendelijker natuurlijk niet meteen betekent dat er geen enkel dierenleed meer aan te pas is gekomen. Ook tijdens transporten en in het slachthuis lijden dieren immers. En problemen zoals de ‘waardeloze haantjes’ en het ontkennen van de moeder-kind relatie spelen ook in de biologische sector. Ons advies voor een diervriendelijke levensstijl is daarom te kiezen voor plantaardig. De keuze is vandaag de dag zeer ruim. Maar als je echt graag (soms) vlees of andere dierlijke producten wilt consumeren dan is het advies in ieder geval te kiezen voor producten met de eveneens genoemde keurmerken hieronder.

Veganistisch

Het Vegan keurmerk garandeert dat er bij de fabricage en ontwikkeling van het product en de ingrediënten geen gebruik is gemaakt van dierlijke producten. Ook garandeert het keurmerk dat er geen gebruik is gemaakt van dierproeven op welke manier dan ook. Kiezen voor plantaardige producten is de beste manier om dierenleed te voorkomen. Overigens bestaan er ook veel vegan producten zonder dat dit keurmerk erop staat.

 

Vegetarisch

Dit logo is het internationale keurmerk voor vegetarisch. Het keurmerk vegetarisch garandeert dat een product geschikt is voor vegetariërs en de ingrediënten (dus ook de hulpstoffen zoals E-nummers) niet afkomstig zijn van dode dieren. Er kunnen nog wel andere dierlijke producten in zitten zoals zuivel, eieren en honing. Over de gevolgen daarvan voor de dieren kun je in die hoofdstukken meer lezen.

 

 Biologisch-dynamisch

Producten met een Demeter-keurmerk voldoen minimaal aan de normen voor biologische landbouw. Daarnaast worden nog aanvullende eisen gesteld o.a. op het gebied van dierenwelzijn. De nadruk ligt op het behoud van de eigenheid van dieren. Dit betekent bijvoorbeeld dat Demeter-koeien – in tegenstelling tot de meeste biologische koeien – hun horens mogen houden.

 

Biologisch

Biologische producten dragen het EKO-keurmerk of het EU-keurmerk voor biologische landbouw (groen of zwart blaadje). Dieren in de biologische landbouw hebben betere levensomstandigheden dan in de bio-industrie. De dieren hebben bijvoorbeeld meer ruimte en mogen naar buiten. Er ligt stro in de stallen. Bij varkens worden staarten niet geknipt en tanden niet afgeslepen. Kippen mogen hun snavels houden. In de stal zijn middelen aanwezig die de dieren de mogelijkheid geven om beter hun natuurlijk gedrag uit te oefenen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een schuurpaal voor varkens of zitstokken, legnesten en strooisel voor kippen. De dieren groeien ook minder snel en leven doorgaans iets langer.

 

Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming

Een Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming mèt 3 ingevulde sterren betekent dat het product aan dezelfde eisen voldoet als EKO-producten. Ook met 1 of 2 sterren zijn de dieren iets(je) beter af dan in de bio-industrie, maar hoe minder sterren, hoe dieronvriendelijker het product.

 

Label Rouge

Speciaal voor pluimvee is er ook het Franse keurmerk ‘Label Rouge’ . Kippenvlees met dit keurmerk ligt ook in onze winkels en krijgt ook 3 ingevulde sterren op het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Eieren komen overigens overeen met vrije-uitloop eieren. Meer over de impact van de eierindustrie op dieren kun je lezen in het hoofdstuk over eieren.