Kippen en kuikentjes

Kippen zijn de meest gehouden dieren voor hun vlees. Slechts 1% van alle kippen wordt biologisch gehouden, 5% als scharrelkip en nog altijd 94% van de vleeskuikens lijdt een erbarmelijk leven in de bio-industrie en eindigt als plofkip (schatting PVE, bron Wakker Dier). Bij ons spreekt de wet niet eens over dieren maar over kilo’s per vierkante meter.

Een leven lang hongerlijden

Moederdieren worden gehouden om zoveel mogelijk kuikens te krijgen. Deze moederdieren zijn natuurlijk van dezelfde kippensoort als de (vlees)kuikens zelf. Dit betekent dat ook zij erg snel groeien. Hoe sneller dieren groeien, hoe korter ze leven. Alleen is dat ongewenst, omdat moederdieren zoveel mogelijk eieren moeten leggen. Om te voorkomen dat ze te snel groeien, krijgen moederdieren daarom structureel te weinig eten. Ze lijden hun hele leven honger! Ook mogen ze nooit moeder zijn. Alle eieren worden machinaal uitgebroed. Er komt geen enkele moederzorg bij kijken. Kuikentjes worden in kratten overgebracht naar de stal om te worden vetgemest. In de stal moeten ze met 20 soortgenoten op 1 vierkante meter leven. Bij biologische kippen zijn dat er 10.

Stress en welzijnsproblemen

De overvolle stallen met vleeskuikens veroorzaken stress en veel welzijnsproblemen. Er is minder dan 1 A4’tje ruimte per kip. De kippen komen niet buiten, zien nooit daglicht. Stallen worden pas gereinigd als de dieren naar de slacht gaan. De kuikens staan daardoor hun hele leven in hun eigen ontlasting. Ammoniak uit de uitwerpselen vermengt zich met het strooisel op de stalvloer. In combinatie met het gebrek aan beweging veroorzaakt dit borstblaren, voetzweren en brandwonden aan de hakken.

Vleeskuikens zijn erop doorgefokt zo snel mogelijk te groeien. Een pluizig kuikentje van ongeveer 40 gram verandert binnen 40-42 dagen in een vleesklomp van 2,2 kilo. Deze snelle groei veroorzaakt ernstige problemen. Het lichaam kan het eigen gewicht niet bijbenen. Veel dieren worden kreupel of zakken door hun poten. Er is chronisch pijn bij het lopen. Ook de longen en het hart lijden onder het grote gewicht. Dit veroorzaakt ademhalingsproblemen. En bij miljoenen kuikens bezwijkt het hart, voordat ze überhaupt de slachtleeftijd van 6 weken hebben bereikt. Andere kuikens overleven bij de gratie van antibiotica, die vroegtijdige sterfte moet voorkomen.

Hardhandige vangstmethoden

Wanneer de tijd rijp is voor de slacht moeten de dieren worden gevangen. In veel stallen gebeurt dit met de hand. Meestal is het personeel niet speciaal opgeleid om te letten op dierenwelzijn. Het vangen, gaat er vaak ruw aan toe. Kneuzingen zijn aan de orde van de dag. Ook breken miljoenen kuikens hun poten of vleugels. Sommige bedrijven maken gebruik van kuikenvegers. Met deze machines kunnen 8.000 kuikens per uur worden opgeveegd.

Bekijk de video’s. Wat je hier ziet, is gangbaar bij het vangen van kippen voor transport naar het slachthuis:

play buttonVideo van kippenvangst in Nederland – deel 1

play buttonVideo van kippenvangst in Nederland – deel 2

 

Nooit volwassen worden

De kuikens worden geslacht als ze 42 dagen oud zijn, 6 weken. Peuters eigenlijk nog. Een kuiken is namelijk pas volwassen met 18 weken. Ook biologische kippen is dat overigens niet gegund. Zij leven 11 á 12 weken.

We slachten in Nederland meer dan één miljoen vleeskuikens per dag! Tot voor kort werd in vrijwel alle slachthuizen daarvoor de zogenaamde waterbadmethode gebruikt. In januari 2013 is in de EU wetgeving van kracht geworden die deze slacht ontmoedigt. Desondanks wordt in iets minder dan de helft van alle kippenslachterijen nog steeds de waterbadmethode gebruikt. Dat gaat om zeker nog zo’n 200 miljoen kippen per jaar. Bij deze zeer wrede methode worden de kippen levend ondersteboven met hun poot aan een haak gehangen. Vervolgens worden ze met hun kop door een bak water gesleurd die onder stroom staat. Bij gebrek aan genoeg voltage is de verdoving regelmatig onvoldoende. Resultaat? Kippen die schreeuwend van de pijn uit de waterbak komen en levend richting het roterende slachtmes gaan en, omdat ze nog bewegen, niet goed of helemaal niet worden aangesneden. Uiteindelijk verdrinken zij in een gloeiend heet plukbad.

Ook worden kippen wel vergast met CO2 alvorens te worden geslacht. CO2 is een zeer pijnlijk gas om in te ademen en leidt tot acute doodsangst.

play buttonVideo van de waterbadmethode

Maar, gelukkig kan het ook beter!

Het lijden van dieren valt bij het eten van vlees helaas nooit volledig te voorkomen, denk bijvoorbeeld ook aan transport en slacht. En natuurlijk wordt het dier er speciaal voor doodgemaakt, meestal op een fractie van hun natuurlijke levensduur. Je kunt daarom ook (vaker) kiezen voor een gezond en lekker plantaardig alternatief. Tegenwoordig is er gelukkig volop aanbod, ook in de reguliere supermarkten. En op internet zijn de heerlijkste recepten te vinden. Of je nu van uitgebreid koken houdt of niet, voor elk wat wils! Een plantaardig dieet is bovendien ook nog eens duurzamer, wist je dat? De veeteelt speelt namelijk een belangrijke rol bij de opwarming van onze aarde, ontbossing, water- en voedselverspilling. Meer hierover kun je lezen onder ‘Gevolgen voor de natuur‘ en ‘Gevolgen voor de wereldvoedselverdeling‘.

Wil je toch (soms) vlees eten, probeer dan in ieder geval te kiezen voor biologisch. Vleeskuikens in de biologisch(-dynamische) landbouw hebben meer ruimte en een begroeide uitloop naar buiten. In de stal zijn zitstokken, legnesten, strooisel en daglicht. De dieren groeien minder snel en worden geslacht na circa 11 weken. De kuikens mogen hun snavel houden. Er wordt geen preventieve antibiotica toegediend. Je kunt dit kippenvlees herkennen aan de diverse keurmerken voor biologisch of gelijkwaardig daaraan. Dit soort vlees is uiteraard wel wat duurder. Kun je dit moeilijk opbrengen, maar vind je het wel belangrijk? Probeer dan wat minder vaak en/of wat minder grote porties te kopen. Op die manier scheelt het alweer in de prijs.

Wat kun je nog meer doen?
  • Laat jouw favoriete supermarkt, (bedrijfs)restaurant etc. weten dat je plofkip niet op prijs stelt en vraag hen over te stappen op een meer diervriendelijk alternatief. Verschillende supermarkten en bedrijven zijn op deze manier al over de streep getrokken!
  • Daarnaast kun je uiteraard de informatie op deze pagina delen met vrienden, familie, klasgenootjes en andere bekenden. Veel mensen zijn zich nog altijd niet bewust van dit dierenleed.