Runderen

In ons land worden zo’n 300.000 runderen gehouden voor hun vlees. De meest gehouden soorten zijn dikbillen en vleesstieren. Het merendeel van al deze dieren wordt nog steeds gehouden in de zogenaamde bio- of vee-industrie.

Je lijdt een troosteloos bestaan

Alleen moederkoeien en jonge kalfjes lopen buiten. Zodra de kalfjes wat ouder zijn, gaan ze op stal om te worden afgemest. De meeste dieren worden afgemest in betonnen hokken en komen nooit meer in de wei. De stalvloer bestaat uit een rooster zonder stro wat pijnlijke pootbeschadigingen veroorzaakt. De dieren staan met 5 of 6 bij elkaar in krappe hokken. Een stier van uiteindelijk zo’n 600 kilo heeft hoogstens 3 tot 4 m2 de ruimte!

En je wordt groot, groter … enorm!

De dieren zijn doorgefokt op een zo hoog mogelijke vleesproductie. Dikbillen hebben zelfs een erfelijke afwijking waardoor hun spieren extra snel groeien. Dat is gunstig voor de vleesopbrengst. Dat diezelfde afwijking ook problemen aan hart en organen veroorzaakt, nemen we voor lief. Evenals dat de ongeboren kalfjes vaak zo groot zijn geworden dat 85-90% van de koeien niet eens meer natuurlijk kan bevallen. Sommige moederkoeien worden wel 4 bevallingen achter elkaar opengesneden!

Waardoor je altijd pijn hebt

Door een speciaal dieet en het gebrek aan beweging groeien de dieren snel. Na zo’n 18 maanden weegt een stier 500-650 kilo. Vaak kan het lichaam dit gewicht niet eens aan. De dieren hebben constant pijn aan hun gewrichten en kunnen daardoor het merendeel van de tijd alleen nog maar liggen.

Maar, gelukkig kan het ook beter!

Het lijden van dieren valt bij het eten van vlees helaas nooit volledig te voorkomen, denk bijvoorbeeld ook aan transport en slacht. En natuurlijk wordt het dier er speciaal voor doodgemaakt, meestal op een fractie van hun natuurlijke levensduur. Je kunt daarom ook (vaker) kiezen voor een gezond en lekker plantaardig alternatief. Tegenwoordig is er gelukkig volop aanbod, ook in de reguliere supermarkten. En op internet zijn de heerlijkste recepten te vinden. Of je nu van uitgebreid koken houdt of niet, voor elk wat wils! Een plantaardig dieet is bovendien ook nog eens duurzamer, wist je dat? De veeteelt speelt namelijk een belangrijke rol bij de opwarming van onze aarde, ontbossing, water- en voedselverspilling. Meer hierover kun je lezen onder ‘Gevolgen voor de natuur‘ en ‘Gevolgen voor de wereldvoedselverdeling‘.

Wil je toch (soms) vlees eten, probeer dan in ieder geval te kiezen voor biologisch. Bij biologische (EKO) en biologisch dynamische (Demeter) landbouw komen de koeien minstens 210 dagen per jaar, 12 uur per dag buiten. In de wei kunnen dieren natuurlijk gedrag uitoefenen zoals grazen en herkauwen. De kalfjes blijven minstens 6 maanden bij hun moeder. Bedenk overigens wel dat doorgaans alleen Demeter-koeien hun horens mogen houden. Je kunt dit vlees herkennen aan de diverse keurmerken voor biologisch of gelijkwaardig daaraan. Dit soort vlees is uiteraard wel wat duurder. Kun je dit moeilijk opbrengen, maar vind je het wel belangrijk? Probeer dan wat minder vaak en/of wat minder grote porties te kopen. Op die manier scheelt het alweer in de prijs.