Vleeskalf

Zoals je in het hoofdstuk over zuivel kunt lezen, moeten melkkoeien telkens opnieuw een kalfje krijgen om de melkproductie op gang te houden.

We willen eigenlijk niet dat je geboren wordt

Uiteraard worden er zo ook veel stiertjes geboren. Alleen, stiertjes kunnen natuurlijk geen melk geven. Eigenlijk zijn ze ongewild bijproduct. De stiertjes zijn ook niet geschikt om te worden afgemest. Stiertjes die een melkkoe als moeder hebben, groeien namelijk niet zo snel. Dit komt, omdat de soort puur is doorgefokt op zoveel mogelijk melk geven. Financieel gezien, is het daarom niet de moeite waard deze kalfjes op te laten groeien. De kalfjes worden zodoende na een zeer kort leven geslacht voor hun kalfsvlees.

Als je er dan toch bent, laten we je moederziel alleen opgroeien

In de natuur blijft een kalfje 6 maanden tot wel een jaar bij zijn moeder. In de melkvee-industrie 48 uur. Binnen die tijd wordt het kalfje doelbewust bij zijn moeder weggetrokken om te voorkomen dat het moedermelk gaat drinken. Wij vinden immers dat die melk van ons is! De ervaring is voor moeder en kind zeer stressvol. De kalfjes worden daarna wekenlang alleen in een hok gezet. Door het gemis van hun moeder zouden ze anders aan elkaars geslachtsdelen urine gaan drinken. In de hokken is weinig ruimte, geen afleiding en de kalfjes mogen nooit naar buiten.

We maken je ook heel ziek

Veel mensen eten graag een blank stukje kalfsvlees. Wist je dat dit ziek vlees is? Kalfjes worden doelbewust op een ongezond dieet gezet waarvan ze bloedarmoede krijgen. Vanwege de bloedarmoede krijgt het vlees haar blanke kleur. Het dieet veroorzaakt daarnaast ook maag- en darmaandoeningen. De diertjes leven dus niet alleen heel kort, ze zijn ook nog eens hartstikke ziek. Gelukkig wordt dit blanke kalfsvlees in onze supermarkten niet meer verkocht. Maar 2/3e van alle kalfjes krijgt nog wel dit dieet!

En al na 6 maanden sterf je een ellendige dood

Elk jaar weer worden maar liefst 1,5 miljoen kalfjes na een veelal miserabel leven gedood voor hun kalfsvlees. De meeste kalfjes zijn dan hoogstens 6 maanden oud. Slachten is elders in Europa omgerekend per kilo vlees een paar cent goedkoper. Daarom worden de diertjes half Europa doorgesleept onder deplorabele omstandigheden in overvolle vrachtwagens. Tot wel 30 uur lang zijn ze onderweg, onbeschermd tegen vrieskou of zomerhitte, zonder eten en vaak genoeg ook zonder drinken. Als de dieren eindelijk aankomen zijn ze vele dieren uitgeput, uitgedroogd of zelfs al dood.

Maar, gelukkig kan het ook beter!

Het lijden van dieren valt bij het eten van vlees helaas nooit volledig te voorkomen, denk bijvoorbeeld ook aan transport en slacht. En natuurlijk wordt het dier er speciaal voor doodgemaakt, meestal op een fractie van hun natuurlijke levensduur. Je kunt daarom ook (vaker) kiezen voor een gezond en lekker plantaardig alternatief. Tegenwoordig is er gelukkig volop aanbod, ook in de reguliere supermarkten. En op internet zijn de heerlijkste recepten te vinden. Of je nu van uitgebreid koken houdt of niet, voor elk wat wils! Een plantaardig dieet is bovendien ook nog eens duurzamer, wist je dat? De veeteelt speelt namelijk een belangrijke rol bij de opwarming van onze aarde, ontbossing, water- en voedselverspilling. Meer hierover kun je lezen onder ‘Gevolgen voor de natuur‘ en ‘Gevolgen voor de wereldvoedselverdeling‘.

Wil je toch (soms) vlees eten, probeer dan in ieder geval te kiezen voor biologisch. In de biologische (EKO) en biologisch dynamische (Demeter) landbouw hebben de kalfjes de hele dag een uitloop naar buiten. De stalvloer is niet van kaal beton. Er ligt stro of de vloer is bedekt met een rubber toplaag of kunststof mat. Vanaf 14 dagen krijgen de kalfjes naast moedermelk extra ruwvoer om de overgang naar vast voedsel te vergemakkelijken. Je kunt dit vlees herkennen aan de diverse keurmerken voor biologisch of gelijkwaardig daaraan. Dit soort vlees is uiteraard wel wat duurder. Kun je dit moeilijk opbrengen, maar vind je het wel belangrijk? Probeer dan wat minder vaak en/of wat minder grote porties te kopen. Op die manier scheelt het alweer in de prijs. Overigens mogen alleen Demeter-kalfjes doorgaans hun horens houden.