aanschaf_kosten

Een huisdier kost geld

Een huisdier kost geld. Dat klinkt logisch. Toch verkijken veel mensen zich daarop.

Aanschafkosten

Allereerst zijn er natuurlijk de aanschafkosten van het dier zelf. Daarnaast zijn er (afhankelijk van het soort dier) aanschafkosten voor een hok, kooi, kattenbak, eet- en drinkbakjes, een mandje of ligkussen, een krabpaal, een kattenluikje, riem/halsband, enzovoort.

Periodieke kosten

Natuurlijk zijn er de dagelijkse kosten voor voeding. Maar wat dacht je van dierenartskosten? Elk dier vraagt zijn eigen vorm van regelmatige medische verzorging. Denk bijvoorbeeld aan inentingen, gebitscontrole en parasietbehandelingen. Bij konijnen moeten regelmatig de nagels worden geknipt. Vergeet bovendien niet dat dieren ook ouder worden. Net als bij mensen komt ouderdom vaak met gebreken. Het kan heel goed zijn dat jouw huisdier op een bepaald moment dagelijks aangepaste voeding of bepaalde medicijnen nodig heeft.

Onverwachte uitgaven

Je huisdier kan natuurlijk ook een ongeval krijgen of ziek worden. De kosten van de dierenarts kunnen dan snel oplopen. Denk vooruit. Hoe wil je dit gaan bekostigen? Wil je je dier verzekeren? Hoe wil je de kosten gaan dekken die wellicht niet worden vergoed door de verzekering? Maak een plan. Als het onfortuinlijke moment daar is, kun je jouw zieke of gewonde huisdier geen medische behandeling ontkennen, omdat je vooraf niets hebt geregeld om dit te kunnen betalen. Dat klinkt logisch, maar helaas komt het nog al te vaak voor.