Katten

Er zijn vele voordelen te bedenken om je kat te laten castreren. Er zijn natuurlijk ook nadelen waar je rekening mee moet houden.

1. Voorkom een (ongewenst) nestje
  • Een ongecastreerde poes die naar buiten kan, betekent uiteraard kans op een nestje. Niet iedereen zit daarop te wachten.
  • Bedenk ook dat de Nederlandse asielen al overvol zitten met lieve katten – en kittens – die hard op zoek zijn naar een baasje. Elk jaar komen er 45.000 katten in het asiel terecht!
  • Een ongecastreerde kater kan bovendien vele poezen in de omgeving (bijvoorbeeld ook zwerfpoezen) zwanger maken. Er zijn al veel zwerfkatten in Nederland. Dit probleem wordt hierdoor natuurlijk alleen maar groter.
2. Gedragsverandering poes
  • Kittens kunnen al met 4 tot 6 maanden geslachtsrijp en vruchtbaar zijn. Het gevolg hiervan is dat ze met enige regelmaat krols zullen worden. Een krolse poes zal, vooral ’s nachts, heel hard gaan miauwen. Dit is haar manier om tegen alle katers in te buurt te zeggen: “Hallo, ik ben beschikbaar!”. Als je poes eenmaal gecastreerd is, zal ze niet meer krols worden.
3. Gedragsverandering kater
  • Een ongecastreerde kater zal zijn territorium meestal fel te verdedigen. Dat kan voor heel wat heftige vechtpartijen zorgen met andere katers in de buurt. Tijdens zulke gevechten kunnen ziektes zoals bijvoorbeeld kattenaids en kattenleukemie makkelijk worden overgebracht. Na een castratie zal een kater meestal rustiger worden en het agressieve gedrag afnemen.
  • Katers zullen – zowel buiten als binnenshuis! – vaak sproeien om hun territorium te markeren. Een gecastreerde kater zal deze drang minder hebben.
  • Je hebt vast wel eens nachtelijke jankconcerten gehoord van een kater in de buurt. Katers willen op deze manier maar al te graag aan de dames laten weten dat ze er zijn. Als een kater eenmaal gecastreerd is, zullen de jankconcerten doorgaans over zijn.
Waarop letten?

Natuurlijk zijn er ook dingen waar je goed op moet letten.Door de operatie verandert de stofwisseling van je kat. Je kat verbruikt minder energie en heeft zodoende minder (of minder calorierijk) voer nodig. Het is belangrijk hierop te letten om overgewicht te voorkomen. Ook kan de kans op blaasgruis toenemen. Let daarom goed op het plasgedrag van je kat.

Je kunt ook anti-conceptiemiddelen gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Hier zijn risico’s aan verbonden. Bespreek daarom de voor- en nadelen met je dierenarts.