Hoe zit het precies?

Honden dragen soms met een penning aan hun halsband met contactgegevens van de eigenaar. Katten zie je soms lopen met een kokertje met dezelfde informatie. Helaas raken ze dit soort accessoires natuurlijk ook wel eens kwijt! Daarom is het verstandig om je huisdier te chippen

Hoe werkt het?

Middels een injectienaald brengt de dierenarts de chip in. De meeste dieren ondergaan dit zonder problemen. Als je huisdier erg angstig reageert, kan de dierenarts soms adviseren de ingreep onder een klein roesje te doen of te combineren met de castratie/sterilisatie.

De chip zelf is heel klein (niet groter dan een rijstkorrel). Als hij eenmaal is ingebracht, voelt je dier er dan ook niets meer van. De chip is voorzien van een uniek registratienummer. Dit nummer wordt bijgehouden in de landelijke databank van deStichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (SNDG). Je krijgt hiervan ook een bevestiging toegestuurd. Daarnaast wordt het nummer in het inentingsboekje of paspoort van je huisdier genoteerd. Mocht je dier dus onverhoopt verdwalen of weglopen, dan zal hij veel sneller zijn weg naar jou terugvinden! Dierenambulances, dierenasielen en dierenartsen zullen namelijk bij elk gevonden dier altijd checken of er een chip aanwezig is.

Het inbrengen van de chip kost circa 27,50 euro. Daar komen nog wat kosten bij die je dierenarts rekent voor het consult.

De voordelen van chippen op een rij:
  • De chip gaat onbeperkt mee en hoeft dus niet vervangen te worden.
  • Je huisdier kan de chip niet verliezen.
  • In tegenstelling tot bijvoorbeeld halsbandjes, merkt je huisdier niets van het dragen van de chip. Ze kunnen er dus ook geen ongemak door ervaren.
  • De kosten zijn relatief laag en bovendien vergoeden de meeste huisdierenverzekeringen de ingreep.
  • Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: door het lezen van de chip kan iedereen zien dat dit jouw huisdier is! Zo kan je gevonden huisdier altijd met jou herenigd worden.
Vergeet niet om wijzigingen door te geven!

Het gebeurt helaas nog wel regelmatig dat gevonden dieren alsnog niet met hun baasje kunnen worden herenigd, omdat de contactinformatie in de databank verouderd blijkt te zijn. Als je verhuist of je telefoonnummer verandert, vergeet dan ook vooral niet dit aan de SNDG door te geven! Op de registratiekaart die je na het chippen ontvangt, staat precies hoe je dit kunt doen.