honden_thuis

Alleen thuis zijn

Honden stammen af van wolven. In de natuur leven ze altijd in een roedel in het gezelschap van soortgenoten. Alleen zijn is voor honden dan ook een onnatuurlijke situatie die tergend voor hen kan zijn. Toch kun je het alleen zijn wel enigszins trainen. Bouw dit wel heel langzaam op.

Oefen in fases het alleen laten. Fase één is dat je alleen de kamer verlaat. Fase twee is de indruk wekken dat je de woning verlaat door de buitendeur open en dicht te doen. Fase drie is daadwerkelijk even de woning te verlaten. Oefen elke fase meerdere keren, steeds een paar minuten langer, voordat je aan de volgende fase begint. Geef je hond telkens als je weggaat iets leuks, bijvoorbeeld een speeltje. Zodra je terugkomt, neem je dit weer af. Op die manier zal je hond het weggaan met wat positiefs gaan associëren. Merk je dat je hond toch gaat janken, blaffen o.i.d. ga dan pas naar hem toe als hij daarmee opgehouden is. Anders beloon je hem juist voor het foute gedrag.

Ben je dagelijks langere tijd weg? Kies dan liever ervoor om je hond overdag elders onder te brengen bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Een alternatief daarop is een dagopvang. Veel dierenpensions en -asielen bieden dit aan.

Bench

Een bench kan een goed middel zijn om je hond rustig te laten wennen aan een nieuwe omgeving. Helaas wordt een bench ook vaak gebruikt om een hond overdag op te sluiten om sloopgedrag te voorkomen. We willen met klem benadrukken dat dit alles behalve een oplossing is. Het is immers symptoombestrijding. Een bench is niet geschikt om je hond urenlang in op te sluiten. De enige reden dat je hond in die situatie niet meer sloopt, is bovendien omdat hij dit opgesloten eenvoudigweg niet meer kan. De stress, verlatingsangst, eenzaamheid of verveling die het sloopgedrag veroorzaken, zijn daarmee niet opeens weg. Je hond voelt zich nog steeds ongelukkig, alleen kan hij dit nu niet meer uiten. Niet onwaarschijnlijk worden de stress en daarmee het probleem daardoor zelfs erger. Zie voor tips de kopjes ‘Gezelschap en aandacht‘ en ‘Een maatje erbij‘.