honden_maatje

Een maatje erbij

Honden zijn sociale dieren die van nature in een roedel leven. Je hond kan daarom erg gebaat zijn bij een maatje. Maar hoe pak je dit aan?

Honden kun je het makkelijkst van jongs af aan laten wennen aan elkaar. Maar ook volwassen honden kunnen zeker goede maatjes worden. De kans hierop is het grootst wanneer beide honden van een ander geslacht zijn. Twee reuen of twee teven kan ook heel goed gaan, maar de kans op vechtpartijen is wel groter. Castratie kan overigens helpen om koppelen soepeler te laten verlopen.

Wees niet te voorzichtig

Wanneer honden met elkaar kennismaken, hebben ze daar zo hun eigen rituelen voor. Ze besnuffelen elkaar overal, ruiken aan elkaars kont en kunnen allerlei imponeergedrag vertonen. Honden kunnen sociaal gedrag alleen aanleren door bij elkaar te zijn. Laat dit dan ook toe. Sociaal gedrag kan anders worden verleerd. Honden reageren vaak veel feller aangelijnd dan los. Dit komt, omdat ze aanvoelen hoe hun baas reageert op de situatie. Frustratie, afstand houden, voorzichtigheid, angst, je draagt het allemaal op je hond over. Probeer dus zelf zo ontspannen mogelijk te zijn. Straf ook vooral niet wanneer je hond aan de lijn trekt uit nieuwsgierigheid naar een andere hond die in de buurt loopt. Je hond kan zo’n straf, en het negatieve gevoel dat dit oproept, juist gaan associëren met de gebeurtenis (dus met het ontmoeten van andere honden). De beste manier om honden met elkaar kennis te laten maken, is door je hond gewoon hond te laten zijn. Is er al sprake van probleemgedrag? Laat je dan adviseren door een gedragsdeskundige.

Andere huisdieren

Honden en andere huisdieren kunnen heel goed samengaan. Ook hier geldt dat dit het makkelijkste gaat wanneer je de dieren al van jongs af aan kunt laten wennen aan elkaar. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Zorg in dat geval vooral dat je de dieren langzaam aan elkaar laat wennen. Zorg dat de dieren veel positieve associaties krijgen met elkaar. Beloon ze samen, ga samen spelen, geef ze samen lekkere hapjes etc. Ook dieren moeten aan elkaar wennen en elkaar leren kennen. Als je te snel gaat, kan het voorgoed misgaan. De gouden regel is dan ook: neem de tijd! En laat de dieren niet samen alleen voordat je jezelf er voor de volle 100% van overtuigd hebt dat het goed zit.