aanschaf_kosten

Kosten

De aanschafkosten voor een hond kunnen erg verschillen. De gemiddelde prijs voor een asielhond ligt momenteel tussen de 100 en 130 euro. Vaak is de prijs voor puppy’s iets hoger en voor senioren honden juist weer iets lager. Particulieren bieden hun puppies/hond soms gratis aan. Een rashond kan uiteraard erg prijzig zijn.

De eenmalige aanschafkosten van zaken zoals een hondenmand, halsband-/riem, speeltjes, eet- en drinkbakken, etc. kunnen al snel oplopen tot zo’n 250 euro. Daarnaast kunnen de kosten voor voeding oplopen tot 100 euro per maand. (Bron: LICG) Ook moet je rekening houden met periodieke kosten voor enten, ontwormen en ontvlooien, met kosten voor de trimsalon en de hondenschool.

Je kunt bovendien te maken krijgen met onverwachte kosten. Je huisdier kan een ongeval krijgen, of ziek worden. De kosten van de dierenarts kunnen dan behoorlijk snel oplopen. En misschien heeft je huisdier daarna wel de rest van z’n leven bepaalde medicijnen of speciale dieetvoeding nodig. Denk vooruit. Maak een plan. Je kunt bijvoorbeeld een huisdierenverzekering nemen, maar ook die dekt wellicht niet alle kosten. Zorg dat je over wat reserves beschikt die je waar nodig kunt aanspreken.

Alles bij elkaar vergt het houden van een hond dus een behoorlijke aanslag op je portemonnee! Neem dan ook geen overhaaste beslissingen. Ga goed na of je genoeg financiële ruimte hebt. Niet alleen nu, maar een heel dierenleven lang.