honden_voeding

Voeding

Honden hebben een uitgebalanceerde voeding nodig om gezond te blijven. Het is bijna ondoenlijk zelf een dieet voor je hond samen te stellen dat precies alle benodigde voedingsmiddelen bevat. Kies daarom voor ‘volledig’ of ‘compleet’ voeding in de winkel. Dan weet je zeker dat het voer aan de minimaal benodigde eisen voldoet.

Soort en hoeveelheid

Het soort voer en de benodigde hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot de hond is, de leeftijd, het ras en de hoeveelheid beweging die de hond krijgt. Op de verpakking van diervoeding staat doorgaans precies voor welke honden het bedoeld is. Zo is er speciaal voer voor pups en oudere honden en dieetvoer voor honden met bepaalde medische klachten. Op de verpakking staat doorgaans ook hoeveel voer er gegeven dient te worden. Het is geen overbodige luxe toch even navraag te doen bij je dierarts. De hoeveelheden worden op hondenvoerverpakkingen namelijk wel eens vrij ruim aangegeven en overgewicht is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem bij honden. Het is dan ook goed om je hond regelmatig te wegen en te controleren of hij niet teveel aankomt. Bedenk ook dat honden na castratie minder energie verbruiken en dus minder voer nodig hebben.

Hoe vaak en waarin nog meer voorzien?

Geef een volwassen hond twee keer per dag te eten. Puppies hebben in het begin vier keer per dag eten nodig. Voorzie bij het eten altijd in voldoende vers water. Laat restjes niet te lang staan. Vooral nat voer kan snel bederven. Stap nooit zomaar over op ander voer, zeker niet bij puppies. Dit kan darmklachten zoals diarree veroorzaken. Meng eerst een aantal dagen het oude en het nieuwe voer door elkaar heen.

Pas op met…

Geef geen botjes van gevogelte. Dit kan gevaarlijk zijn. Geef je hond ook nooit chocolade, krenten of druiven. Deze voedingsmiddelen zijn giftig voor honden. Pas ten slotte op met teveel beweging na een maaltijd. Dit kan bij honden een maagverdraaiing veroorzaken wat zelfs fatale gevolgen kan hebben.