katten_krabbelen

Krabbelen

Krabbelen is een natuurlijke behoefte van een kat. Je kunt een kat krabbelen dan ook niet afleren. Ze doen het om hun nagels te scherpen, maar ook om hun geur af te zetten. De geur zorgt ervoor dat de kat zich op die plek veilig voelt. Toch kun je wel stappen ondernemen om te voorkomen dat je kat aan je meubilair of behang krabt.

Stap 1: Zorg voor geschikte krabplekken

Creëer in je huis geschikte krabplekken voor je kat(ten) Zo voorkom je dat ze hun nagels in je bank zetten. Koop een paar krabpalen en/of –plankjes en plaats die verspreid over je huis.

Stap 2: Maak deze aantrekkelijk

Maak deze krabplekken daarna voor je kat aantrekkelijk. Een aantal manieren om dit te doen zijn:

 • Katten rekken zich graag uit. Dat kan niet goed bij een klein krabpaaltje. Daarom zul je met wat hogere krabpalen (of hoger opgehangen krabplankjes) meestal meer succes boeken.
 • Zorg ervoor dat je kat(ten) makkelijk bij de krabpaal/-plank kunnen. Zorg ook voor genoeg ruimte er omheen.
 • Je kat met z’n pootjes tegen de paal aanzetten en krabbewegingen maken, heeft meestal weinig zin. Dat begrijpt je kat niet. Je loopt bovendien het risico dat hij het zelfs vervelend vindt.
 • Tonen ze geen interesse in de krabpaal? Dan kun je deze interessant maken door er wat cat nip (kattenkruid) op te doen.
 • Aan een hogere krabpaal kun je bijvoorbeeld op één of twee speeltjes hangen met een touwtje (bijv. van zo’n hengeltje). Dit nodigt uit tot spelen en daarmee gebruik van de paal.
 • Als je kat al op bepaalde plekken krabbelt, kan het ook slim zijn de krabpaal tijdelijk vlak daarnaast te zetten. Combineer dit met bijvoorbeeld cat nip op de paal. Beloon je kat elke keer als hij de paal gebruikt (bijv. met veel prijzen en een snoepje). Verschuif de paal daarna beetje bij beetje naar de plek waar je hem uiteindelijk wilt hebben staan.
Stap 3: Maak andere plekken onaantrekkelijk

Zorg dat je kat je muur, bank e.d. minder aantrekkelijk vindt dan de krabplekken die je hebt gecreëerd. Enkele tips hoe dit te doen zijn:

 • Leg tijdelijk iets glads over de oude krabplek heen of hang het ervoor. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een vuilniszak. Gladde oppervlakken vinden katten niet fijn krabbelen.
 • Koop een flesje Keep-Off spray bij de dierenwinkel en spuit dit op je bank, stoelen e.d.
 • Straf niet. Plantenspuiten, een harde stem opzetten, een tik geven: het werkt allemaal doorgaans niet. Als je niet thuis bent, doet niemand dit. Daarmee is het dus niet consequent. Bovendien kan straffen je kat onzeker en schrikachtig maken. Als je kat zich onzeker voelt, gaat hij juist meer krabbelen!
 • Beloon je kat telkens als hij aan de krabpaal krabbelt.
 • Stop pas met de hulpmiddelen als je kat de krabpaal heeft leren gebruiken.
 • Daarnaast kan het helpen regelmatig de nagels van je kat te (laten) knippen.

Houd er ook rekening mee dat je krabben misschien nooit helemaal zult kunnen uitbannen. Er blijft altijd een risico bestaan dat hij een keer je behang aan flarden krabt. Vind je dit idee onoverkomelijk? Hard gezegd, maar dan kun je beter niet aan een kat beginnen.