Aanschaf

Overweeg je om een konijn aan te schaffen? Lees dan eerst de informatie onder het tabblad ‘Aanschaf‘ eens door. Hier staat precies waarop je allemaal moet letten, voordat je beslist om tot aanschaf van een nieuw huisdier over te gaan. Vergewis jezelf ervan dat jij een huisdier altijd kunt bieden wat het nodig heeft.

Welk konijn past bij jou?

Vraag jezelf daarna af welk soort konijn goed bij jou/jullie zou passen. Konijnen zijn er in alle soorten en maten. Dwergrassen kunnen misschien 1 tot 1,5 kilo wegen, maar een Vlaamse reus kan wel 7 of 8 kilo worden. Dat scheelt nogal wat in de ruimte en zorg die je het konijn moet bieden. Kleinere soorten zijn bovendien meestal feller en schuwer dan grotere soorten. Dat is natuurlijk ook goed om rekening mee te houden, vooral als je kinderen hebt. Verder is een jong konijntje heel schattig, maar niet per se een goed idee. Het daadwerkelijke karakter van een konijn wordt namelijk pas zichtbaar wanneer het dier volwassen is. Zoek je een konijn dat lekker geaaid wil worden? Niet alle konijnen vinden dat fijn. Konijnen houden er meestal ook niet van om opgepakt te worden of op schoot te zitten. Bij een volwassen konijn is het karakter bekend. Je weet dan dus goed wat je koopt. Zo kom je later niet voor verrassingen – of teleurstellingen! – te staan.

Opvangcentra: een goede keuze

Een goede optie om een konijn aan te schaffen zijn de vele opvangcentra. Niet alleen verblijven daar talloze konijnen die hard op zoek zijn naar een nieuw baasje, de medewerkers beschikken ook over veel kennis van de dieren en kunnen je dus goed adviseren welk dier het beste bij je past. Als je al een konijn hebt, kunnen ze ook adviseren welk konijn daarmee het beste te koppelen is. Zoek je een koppeltje? Dikwijls heeft een opvangcentrum konijnen die al een koppeltje vormen en goed met elkaar overweg kunnen. Daarnaast bieden opvangcentra ook na de adoptie vaak nog ondersteuning.

Dierenwinkels en tuincentra: beter van niet

Dierbewustleven is geen voorstander van de verkoop van konijnen in dierenwinkels of tuincentra. De dieren zijn regelmatig erg jong bij hun moeder weggehaald. Bovendien stimuleer je zo de verkoop van levende dieren in dit soort winkels. Dit type verkoop blijkt helaas impulsieve aankoop van de dieren in de hand te werken. Hierdoor belanden veel konijnen uiteindelijk in een asiel of gedumpt in het park. Bedenk ook wat er gebeurt met konijntjes die niet worden verkocht. Al na korte tijd zijn de diertjes niet meer zo klein en schattig en daarmee ook niet meer interessant voor de verkoop. De winkel stuurt deze konijnen retour naar de groothandel. Uiteindelijk ondervinden deze dieren een triest lot van proefdier tot verwerkt in kattenvoer.

Verdere tips:
  1. Houd konijnen niet alleen. Konijnen zijn groepsdieren. Ze hebben sociaal contact nodig met soortgenootjes. Een gelukkig konijn kan samen met één of meerdere soortgenootjes spelen, tegen elkaar liggen, elkaar wassen enzovoort. Dit is een natuurlijke behoefte van een konijn.
  2. Zet nooit twee konijnen die elkaar niet kennen pardoes bij elkaar. Meer informatie over hoe je konijnen aan elkaar kunt laten wennen, kun je lezen onder het kopje ‘Een nieuw konijn erbij‘.
  3. Zorg dat je het hok en de ren gereed hebt, zodat het konijn bij thuiskomst meteen op zijn eigen plekje kan wennen.
  4. Dierbewustleven is voorstander van adoptie. We hopen jij ook. Wil je toch een konijn bij een fokker kopen? Laat je dan informeren bij de rasvereniging welke fokkers goed bekend staan. Koop geen dieren jonger dan 10 weken. Hoe jonger het diertje bij zijn moeder wordt weggehaald, hoe gevoeliger het is voor ziekten en stress. Konijntjes kunnen daar zelfs dood door gaan. Controleer of het konijn goed gezond is. Het konijn moet levendig zijn, de vacht moet er mooi en glanzend uitzien (behalve indien in de rui), ogen, oren, neus en anus schoon, keutels droog en vezelig. Kijk of het konijn aan mensen gewend is. Als een dier erg schichtig reageert, kan dit moeilijk af te wennen zijn. .