Voeding

Konijnen zijn herbivoren: ze eten planten. Hooi is essentieel. Het heeft een gunstig effect op de werking van de darmen. Zonder hooi krijgt je konijn niet genoeg vezels binnen en kan het diarree krijgen. De vezels voorkomen ook haarballen. Het is daarom belangrijk dat je konijn de hele dag over een onbeperkte hoeveelheid vers hooi kan beschikken.

Naast hooi bestaat de basisvoeding bij voorkeur uit verse biks (brokjes). Biks kun je bij de dierenwinkel kopen en hierin zit alles wat je konijn nodig heeft. Konijnen moeten dagelijks worden gevoerd. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe actief je konijn is. Zo’n 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag is een goede leidraad. Houd het gewicht van je konijn in de gaten om te zien of het diertje niet teveel aankomt. In de winkel kun je ook gemengd konijnenvoer kopen. Het risico daarmee is dat konijnen nog wel eens alleen dat eruit willen pikken wat ze het lekkerst vinden. Je konijn krijgt dan niet alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.

Naast hooi en biks kun je je konijnen ook groenten geven. Je kunt denken aan wortelen, broccoli, veldsla, andijvie, radijsblad en knolselderij. Laat je konijnen hier wel langzaam aan wennen anders kunnen ze last van hun darmen krijgen. Niet alle groenten zijn overigens geschikt. Geef geen gasvormende groenten zoals kolen en prei. Daar kan je konijn flink ziek van worden. Wees ook niet te toeschietelijk met brood en fruit. Konijnen vinden dit meestal wel lekker, maar hun maag-darmkanaal kan het niet goed verwerken. Bovendien worden ze er snel dik van.

Konijnen vinden knagen een prettige bezigheid. Knagen is ook goed voor hun tanden. Koop echter geen knaagstenen. Deze kunnen blaasgruis veroorzaken, omdat er veel kalk in zit. Wilgentakjes zijn een veel betere optie.

Belangrijk!

Wil je konijn niet eten? Ga dan dezelfde dag nog naar de dierenarts. Als je te lang wacht, kunnen de darmen stil komen te liggen. Je konijn kan hieraan overlijden!