bont_bontfokkerijen

Bontfokkerijen

Veel mensen denken nog steeds dat bont duur is. Het gebeurt daardoor helaas maar al te vaak dat iemand een jas of ander kledingstuk koopt met een bontrand of -kraag zonder te beseffen dat dit echt bont is. Zo zijn kragen om Nederlandse capuchons bijvoorbeeld vaak gemaakt van het bont van wasbeerhondjes.

De waarheid is dat kleding met bont erin verwerkt ontzettend goedkoop is geworden. Je kunt het bij wijze van spreken op elke hoek van de straat vinden voor weinig geld. Veel bont wordt namelijk heel goedkoop geïmporteerd uit Aziatische landen zoals China. Dieren worden daar op grote schaal gefokt onder verschrikkelijke omstandigheden om uiteindelijk anaal te worden geëlektrocuteerd of zelfs levend (!) te worden gevild. Alles om maar zo goedkoop mogelijk bont te leveren…. Ook Nederland is een grote speler in de bontindustrie. Jaarlijks worden in ons land miljoenen nertsen puur voor hun bont gedood.

In het menu rechts staat meer informatie over de leefomstandigheden van de verschillende dieren die veel worden gefokt en gedood voor hun bont zoals wasbeerhondjes, vossen, konijnenchinchilla’s, nertsen en zelfs honden en katten. Daarnaast zijn er ook dieren die in het wild worden gevangen voor hun bont.

Bont van wilde dieren

Wereldwijd worden elk jaar ook miljoenen dieren zoals bijvoorbeeld coyotes in het wild bejaagd voor hun bont, vooral in Canada, Amerika en Rusland. De wildklem wordt hiervoor het meest gebruikt. Dit is een gruwelijk wrede vangmethode. Zodra het dier in de val stapt, slaan 2 metalen beugels keihard dicht waarbij de spieren en pezen van het dier letterlijk afscheuren. Soms verliest het dier zelfs een poot waarna het compleet verminkt op de vlucht slaat. Het gebeurt ook dat dieren dagenlang moeten wachten op de pelsjager en vanwege de martelende pijn intussen uit pure wanhoop hun eigen poot hebben afgeknauwd. De gevangen dieren worden uiteindelijk door de pelsjager doodgeslagen of doodgetrapt. Sinds 1995 is het gebruik van wildklemmen in heel de Europese Unie verboden. Helaas mag het bont hier nog wel worden verkocht. Maar liefst drie kwart van al het bont uit Canada, Amerika en Rusland wordt in Europa verkocht. Ook in Nederland. Om een idee te krijgen hoe het vangen van dieren in het wild voor hun bont eraan toegaat, kun je deze video bekijken:

play buttonBekijk hier een video van het vangen en doden coyotes voor hun bont

Diervriendelijke alternatieven voor bont?

Wil je diervriendelijke kleding kopen? Koop dan geen bont. Het is een luxeproduct waaraan veel dierenleed kleeft terwijl niemand het nodig heeft.

Vaak wordt imitatiebont als diervriendelijk alternatief genoemd. Wees je er echter van bewust dat imitatiebont vandaag de dag steeds moeilijker te herkennen valt. Dit komt, onder andere, omdat nep vaak met echt bont wordt vermengd. Ook wordt bont behandeld, zoals gebleekt of gekleurd. Sinds november 2014 moeten textielfabrikanten officieel op het label van al hun producten vermelden of deze echt bont bevatten. Helaas blijken die labels ook nogal eens misleidend. In China wordt zelfs doelbewust honden- en kattenbont als bijvoorbeeld nepbont gelabeld om het ook naar Europa te kunnen exporteren. Wil je toch graag iets met imitatiebont kopen, dan zijn er wel een paar herkenningspunten. Op de website van Bont voor Dieren kun je een handige bonttest doen. Door de wijze waarop bont wordt bewerkt, bestaan er echter al twijfels of deze test 100% sluitend is. Goed om daarnaast in gedachten te houden, is dat hoe echter je kraag lijkt, hoe meer je met het dragen ervan toch uitstraalt dat bont oké is. Het dragen van producten met faux fur kan bovendien ook bijdragen aan de vraag naar bontproducten in het algemeen. Het helpt namelijk om de ‘bont-look’ en modetrend in stand te houden.