Vakantie

Een ritje op een olifant, een dansende beer, knuffelen met tijgerwelpen, stierenvechten, op de foto met een geketende leeuw of het bezoeken van een kopi luwak boerderij: het zijn slechts een paar voorbeelden. Exploitatie van dieren onder het mom van ‘vermaak’ komt helaas vaak voor. Ook in exotisch eten en souvenirs kan veel dierenleed verborgen zitten.

Bijna 4 miljoen toeristen dragen bij aan ernstige en grootschalige misstanden op het vlak van dierenwelzijn door het bezoeken van toeristische attracties met dieren. Ook de beschermingsstatus van bedreigde diersoorten wordt door miljoenen toeristen negatief beïnvloed. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Oxford naar wild-life toerisme dat in 2015 werd gepubliceerd.

Veel mensen zijn zich hier helemaal niet van bewust en werken er onbedoeld en ongewild aan mee. Zo krijgen sommige attracties met de slechtste scores voor dierenwelzijn, zoals olifantenritten, meestal lovende kritieken van toeristen. Voorkom dat je bijdraagt aan dierenleed. Zorg dat je goed bent geïnformeerd voordat je op vakantie gaat. Toerisme brengt nog altijd veel geld in het laatje. Wanneer jij als toerist besluit je geld anders, en niet aan dierenleed, te besteden, brengt dat een positieve verandering teweeg.

In de verschillende hoofdstukken van dit menu geven we je graag meer informatie en tips om dierbewust en diervriendelijk vakantie te vieren.