Op de foto met wilde dieren? Niet doen!

Tijdens je vakantie kan je worden aangeboden op de foto te gaan met een wild dier. Niet doen! Deze dieren zijn alleen maar zo makkelijk te hanteren, omdat ze gedrogeerd zijn of met gruwelijke methodes getraind om ‘lief’ te zijn voor toeristen. Je helpt de dieren er allerminst mee door de eigenaar te betalen voor een foto. Beter is om dit uit de weg te gaan en de mishandeling te melden.

Dansende beren

Helaas komt het nog veel voor dat toeristen de mogelijkheid wordt geboden op de foto te gaan met wilde dieren bijvoorbeeld beren. De beer loopt op straat, compleet geketend en danst voor toeristen. Of de beer ligt vastgeketend op plekken waar veel mensen komen zoals restaurants of andere uitgaansgelegenheden. Ga niet in op aanbiedingen om het dier te laten dansen. Het behoeft geen uitleg dat beren in het wild ook niet staan te dansen met een ketting door de neus. Deze dieren horen niet op die plekken. Beren op straat is altijd dierenleed!

Zwemmen met dolfijnen & dolfinaria

Het klinkt leuk, maar dat is het niet voor de dolfijnen. Meer informatie over het hoe en waarom kun je elders op onze website lezen.

Opvangcentra

In veel vakantielanden zijn opvangcentra voor verwaarloosde, gewonde of verweesde wilde dieren. Soms kun je deze bezoeken. In positieve gevallen help je met je bezoek en bijdrage aan deze centra dan om de dieren weer op te knappen en te rehabiliteren. Echter, het is goed je te realiseren dat opvangcentra die op het oog het beste met de dieren voor lijken te hebben, ook een verkapt commercieel belang kunnen hebben en/of het belang van het dier niet centraal hebben staan. Denk bijvoorbeeld aan knuffelfarms. Helaas is er geen overzicht van goede en betrouwbare organisaties. Als je tijdens je reis twijfelt, ga dan niet. Je helpt er de dieren niet mee. Beter informeer je van tevoren goed over organisaties in het land van bestemming. Als je die voorbereiding niet hebt kunnen doen, zorg dan dat je tijdens je reis zoveel mogelijk informatie inwint over een bepaalde opvang, voordat je besluit er naartoe te gaan.