Exotisch eten

Natuurlijk is het leuk om in je vakantieland kennis te nemen van de gebruiken en de cultuur op te snuiven. Zo zul je in verre landen een schat aan nieuwe eetbare dingen tegenkomen. Zorg er echter voor dat je altijd weet wat je eet.

Brute slachtingen

Voor apenvlees, ‘bush meat’ worden verschillende (bedreigde) apensoorten op vreselijke wijze afgeslacht. Voor walvis- en dolfijnenvlees leveren de dieren op grote schaal een verschrikkelijke doodstrijd. Haaien worden van hun vinnen ontdaan en compleet hulpeloos terug in zee gegooid, alleen maar voor haaienvinnensoep. Schildpadden worden nog urenlang levend met vastgebonden voorvinnen vervoerd op boten en vrachtwagens om vervolgens ‘vers’ in de soep te belanden.

Eigenlijk zou je als toerist dus niet zo maar alles in je mond moeten stoppen wat je gepresenteerd wordt. Naast dat het gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid, kan er ook veel dierenleed aan vooraf gegaan zijn.

Weet wat je eet

Niet altijd wordt vermeld wat er in gerechten zit. Zo kan het voorkomen dat je makkelijkganzenpaté walvis, aap, haai, dolfijn of schildpad zit te eten. Zoals hierboven beschreven, worden veel van deze dieren op gruwelijke wijze geslacht voor de consumptie door toeristen. Probeer daarom voor de vakantie de namen van de dieren te leren in de taal van het land. Dan kun je herkennen wat je eet en er bewust voor kiezen geen dierenleed te eten.