Olifantenritjes en – shows

Olifanten die voor olifantenritjes en -shows worden ingezet, hebben een zwaar leven. Ze zijn vaak op jonge leeftijd uit het wild ontvoerd.  Daarbij worden regelmatig hele olifantenfamilies vermoord, omdat de moeder en andere vrouwelijke olifanten het jong zullen proberen te beschermen.1. Alleen al vanuit Myanmar worden naar schatting 50 tot 100 jonge olifanten per jaar ontvoerd en naar Thailand gesmokkeld.2

Gewelddadige trainingsmethoden

Na hun vangst worden de jonge olifanten onderworpen aan het ‘phajaan’ ritueel: het breken van de ziel. Dit proces gaat gepaard met veel geweld. De olifantjes worden vastgezet in een houten kooi-constructie of met touwen. Daarna worden ze afgeranseld, uitgehongerd en zo erg gepijnigd en bang gemaakt tot ze uit angst doen wat de mahout wil. Deze zware lichamelijke en geestelijke mishandeling kan dagen, weken zelfs maanden duren. Niet alle olifanten overleven dit ook.

Mistroostig bestaan

In het wild trekken olifanten rond in grote kuddes. Het zijn bijzonder sociale dieren die uitstekend samenwerken. Ze zoeken 15 tot 18 uur per dag naar voedsel, eten een scala aan verschillende plantensoorten en kunnen samen vele kilometers per dag afleggen. In de toerisme-industrie, daarentegen, staan olifanten veelvludig alleen, uren aan de ketting, zonder fatsoenlijke bewegingsruimte of contact met soortgenoten en is hun voedingspatroon vaak eenzijdig. Als gevolg hiervan vertonen de dieren dikwijls stereotiep (gestoord) gedrag, zoals het constant heen en weer wiegen (weven) van het hoofd en/of hun lichaam.

Olifanten zijn zeer intelligente dieren. Ze voelen empathie en kunnen zich inleven in andere dieren. Ook hebben ze zelfbewustzijn. Dit betekent dat ze zich  goed bewust kunnen zijn van hun eigen lot in gevangenschap.

Aandoeningen

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, hebben olifanten vrij zwakke spieren. Spierkracht groeit niet proportioneel aan lichaamsgewicht.3  Olifanten zijn niet gebouwd voor het dragen van massa op hun rug. De manden waarin mensen zitten, kunnen bovendien ook verwondingen veroorzaken. Kunstjes waarbij olifanten worden gedwongen onnatuurlijke posities aan te nemen (op een krukje zitten, balanceren, knielen, op hun achterpoten staan etc.) brengen ook allerlei medische risico’s met zich mee. Ze overbelasten de botten, spieren en pezen wat kan leiden tot een scala aan gezondheidsklachten.4

Wat kun jij doen?

Besef dat waar jij je geld in stopt, bepaalt of je deze wreedheden steunt.  Of je nu betaalt voor een olifantenrit, een tekening die door een olifant is gemaakt of een olifantenshow: je draagt direct bij aan het voortbestaan van deze lijdensweg. Al deze dieren hun ziel is gewelddadig gebroken. Een wilde olifant doet zulke dingen niet.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de World Animal Protection. Daar kun je o.a. een overzicht vinden van olifantvriendelijke reisorganisaties en een mooie, informatieve flyer downloaden waarmee je andere mensen kunt informeren. Biedt jouw reisorganisatie dit soort activiteiten aan? Zeg nee, en laat hen weten waarom.