Vervoer

Op het eerste gezicht lijkt het misschien weinig kwaad te kunnen om tijdens je vakantie een ritje te maken op een paard of ezel, kameel, lama of ander dier. Ze zullen het wel gewend zijn, toch? Of niet?

Bedenk om te beginnen: wij zijn op vakantie, maar de dieren niet. Vaak moeten ze vele uren achter elkaar werken onder slechte omstandigheden in heet weer. Ze moeten immers geld verdienen voor hun eigenaar. Meer dan eens hebben dieren te weinig beschikking over water, eten, schuilmogelijkheden en onderdak.

Uitstekende botten, ingevallen ruggen, zichtbare ribben en ruggenwervels zullen de meesten van ons niet onopgemerkt blijven. Dat zijn uiteraard geen teken van een goede verzorging. Maar vergeet ook niet voorbij die mooi versierde paardenkoets achter op het oog gezonde dieren in grote steden te kijken. Dieren die regelmatig de hele dag door koetsen zwaar beladen met toeristen moeten voorttrekken onder alle weersomstandigheden. Paarden zijn letterlijk dood neergevallen, nadat ze door de zomerhitte en –vochtigheid bevangen waren. De dieren kunnen verder last van hun benen krijgen, omdat ze dag in dag uit op asfalt lopen en van hun ademhalingssysteem door het constant inademen van uitlaatgassen. Daarnaast brengt het drukke verkeer natuurlijk risico op ongelukken.

Ook verwondingen komen regelmatig voor. Je kunt dit vooral veel zien door goed te letten op plekken bij de mond/bek, ruggengraat en buik. Dit zijn de plekken waar de zadels/tuigen mee in contact komen. Het is niet uitzonderlijk dat toeristen ook nog eens worden uitgenodigd met meer dan 1 persoon op een dier te zitten.

Wilde dieren

Dieren zoals olifanten zijn vaak in het wild gevangen. Trainingsmethoden zijn altijd wreed! Meer hierover kun je lezen in het hoofdstuk over olifantenritjes en – shows.

Al met al: beter niet doen.