Kerstmis wordt door velen gezien als het feest van de vrede. Tegelijkertijd draaien met kerst de slachthuizen overuren.

We eten met elkaar drie keer zoveel vlees dan normaal. Vaak van dieren die ook nog eens een erbarmelijk bestaan hebben gekend. Daarom riepen op initiatief van Comité Dierennoodhulp (link) 13 Nederlandse dierenorganisaties, waaronder Dierbewustleven, en dominee Hans Bouma in december 2014 iedereen op om van Kerstmis een Vredesfeest te maken voor álle schepselen.  Er kwam een oproep aan politiek leiders en kerkbesturen, een heuse Vredesdienst en een ontroerende nieuwjaarsboodschap van een 10-jarig meisje.

Kerstmis, door velen gezien als feest van de vrede en hoop. Graag genieten we met vrienden en familie gezamenlijk van een heerlijk kerstmaal. Een diner dat meestal wordt gesierd door een dier op ons bord of de grillplaat. Met kerst draaien de slachthuizen overuren. We eten drie keer zoveel vlees dan gebruikelijk. Naar schatting zo’n 2,4 miljoen dieren in het totaal. We staan vaak niet stil bij het lot van deze dieren, voordat ze op ons bord zijn beland. Veel van hen hebben nooit dier mogen zijn. Een leven lang lijden. En zelfs degenen die op een betere manier zijn gehouden, zullen vrijwel altijd (doods)angst, stress en pijn kennen tijdens het transport en de slacht. Tegelijkertijd bestaan er natuurlijk volop heerlijke, diervriendelijke alternatieven.

Daarom riepen op initiatief van Comité Dierennoodhulp (link) 13 Nederlandse dierenorganisaties en dominee Hans Bouma in december 2014 iedereen op om van Kerstmis een Vredesfeest te maken voor álle schepselen. Hoe mooi zou dat zijn?

Er kwam een oproep aan de paus, politiek leiders en kerkbesturen om hun volgelingen hiertoe te inspireren. Ook werd er op 22 december een speciale Vredesdienst voor dieren georganiseerd in Amsterdam. Een bijzonder protest tegen de bio-industrie geleid door dominee en dichter Hans Bouma. Zowel gelovigen en niet-gelovigen waren welkom en de kerk zat vol! Ook was er aandacht van de media zoals het programma Koffietijd en Tv-zender AT5. De nieuwjaarsboodschap van de 10-jarige Lucia, die zij tijdens de dienst uitsprak, trok op You Tube bijna vier duizend kijkers en wist de harten van velen te raken.

Dominee Bouma schreef overigens eerder voor onze website al een prachtig stuk over Dierbewust Geloven. Dat kun je hier lezen.