Esmeralda’s blog: Back to school

Start module 3

Vrijdag 13 maart 2015, de start van module 3 van de opleiding Kattengedragstherapeut. De lesdag was op een andere locatie dan gewend. Niet meer in Veenendaal, maar Nijkerk. Makkelijker voor mij, goed parkeren, gezellig, knusse zaal, prima start!

Een nog leukere start waren de kadootjes aan het begin van de les. Een verjaardagskalender en een “ik studeer kattengedrag bij de Tinley Academie”-mok. Een nog leuker begin. Maar we komen niet voor kadootjes natuurlijk…

Vandaag hebben we les van Frits Lamberts, dierenarts gespecialiseerd in katten. Wat een heerlijke verhalen over katten op zijn behandeltafel. Of in de vensterbank, als de kat dat liever heeft, vertelt hij. In dat deel van de praktijk wat voor katten is ontwikkeld, komen geen andere dieren, zijn de wachtkamers ingericht op katten en maakt Frits eerst rustig kennis met de katten, om zoveel mogelijk stress te vermijden. De investering van tijd met kennismaken en op het gemak stellen van de kat, is tijdwinst bij het later onderzoeken. Het lukt, want Frits vertelt dat het hem meestal alleen lukt om bijvoorbeeld bloed af te nemen bij een kat.

Frits is dus de docent vandaag. Hij vertelt ons vooral over zoönosen, stress en over het kwantificeren en kwalificeren van gedrag.

Vooral dat laatste is erg interessant en belangrijk, aangezien we als studenten uiteindelijk een wetenschappelijk onderzoek moeten doen als onderdeel van het eindexamen.

Hoe wordt stress gemeten? Zijn er vaste afspraken en hoe moet je deze toepassen? Er wordt verteld over hoe je bepaalde tests kunt doen. Cat approach test, human approach test, Cat stress test, onderzoek met vragenlijsten en de semantic differential test. De laatste is wel leuk. Als gedragsdeskundige kun je met die test, met de juiste vragen, uitzoeken in hoeverre er daadwerkelijk een probleem is. Je vraagt de eigenaar om aan te geven hoe de eigen kat scoort ten opzichte van de ‘ideale kat’ voor die eigenaar. Aan de hand van de antwoorden kan worden vastgesteld of er daadwerkelijk probleemgedrag is, of dat de ‘eisen’ van de eigenaar wellicht niet of nooit haalbaar kunnen zijn met de eigen kat.

We krijgen veel informatie over allerlei verschillende methodes van testen en meten.

Eigenlijk is alles te scoren en meten. Is een kat vriendelijk naar vreemden, of juist niet. Functioneert een kat goed in een groep, of helemaal niet. Kan een kat goed overweg met honden, of niet. Is een kat erg gestresst of vindt ie het allemaal wel best? Allemaal waardevolle informatie om mee te kunnen werken. Bijvoorbeeld bij katten in een asiel ten behoeve van herplaatsing of om tot de kern van een probleem te komen bij eigenaren thuis.

Verder krijgen we uitleg over coping styles. Hoe gaat een dier om met een bepaalde gebeurtenis. Er zijn twee hoofdgroepen: pro-actieve en reactieve dieren. Een pro-actief dier zal bij een eventuele bedreiging of gebeurtenis de confrontatie opzoeken, of op zijn minst gaan onderzoeken wat er aan de hand is. Een reactief dier blijft liever op de achtergrond. De meeste katten zijn reactief.

Al met al weer een erg interessante dag met een docent waar de passie voor katten vanaf spatte. Heerlijk om zo onder mensen te zijn die katten allemaal net zo geweldig vinden als ik.

Op naar de volgende blog!

Groet,
Esmeralda

20150313_093512 (1) small