Handhavingsverzoek naar staatssecretaris: Ingrijpen bij Dolfinarium Harderwijk

PERSBERICHT

Onderzoeksprogramma Rambam toont aan dat het amusementspark niet meer dan een circus is.

Den Haag, 3 maart 2016 – Dierenorganisaties hebben vandaag een handhavingsverzoek ingediend bij staatssecretaris Van Dam van het Ministerie van Economische Zaken en verzoeken daarin om de dierentuinvergunning in te nemen en het verbod op wilde dieren in circussen te handhaven naar aanleiding van de beelden die gisterenavond in het TV-programma Rambam getoond werden. De beelden gaven duidelijk weer dat het amusementspark niet meer dan een circus is met wilde dieren die er in zeer slechte omstandigheden moeten ‘over’leven. Ook werd in het programma goed duidelijk dat Dolfinarium Harderwijk niet in haar eerste leugentje gestikt is. Keihard liegt men over essentiële zaken. 

dolphin trainer feeding dolphins

Het Dolfinarium ligt al jaren onder vuur. De organisaties hebben zelfstandig en in samenwerkingsverband (o.a. via de Orka Coalitie) jarenlang op diverse manieren geprotesteerd, onder andere door middel van publieke acties en het inzetten van juridische middelen.

“Het is hoog tijd dat deze veredelde circustent de deuren gaat sluiten.” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND. “Dolfijnen horen in het wild, het opsluiten van deze prachtige slimme dieren is uit de tijd. Steeds meer dolfinaria sluiten wereldwijd de deuren. Eerder liet de film Blackfish al zien wat voor leed er plaatsvindt. Nu laat ook Rambam TV zien hoe er gelogen en bedrogen wordt door Harderwijk – de regering moet nu een eind maken aan het leed van de dolfijnen.”

Het handhavingsverzoek is ingediend door Een DIER een Vriend, Stichting Stop Dierenleed Nederland, Stichting Bite Back en Stichting Dierbewustleven.