Kat

Malu’s redding (deel 1)

Het is nog vroeg in de middag als we aanbellen bij Sofija. Een jonge vrouw met een groot hart voor dieren. Al jarenlang vangt Sofija thuis dieren op voor verschillende hulporganisaties. Wanneer de deur opengaat, merken we dat meteen. Behalve door de dame des huizes worden we vol enthousiasme begroet door honden Che, Kuba en Tony. Naast deze 3 prachtige honden telt het huis ook nog 10 kattenbewoners. Voor één van hen, kater Malu, komen we vandaag. Maar, daarover later meer. Laten we eerst even zijn verhaal vertellen.

01

Malu’s verhaal

Al tijden zwierf deze stoere kater rond in de buurt. Omwonenden probeerden hem meermaals te vangen, zonder succes. Wanneer Sofija in de wijk komt wonen, waagt zij ook een poging. Als een klein wonder, wandelt Malu binnen een half uur de vangkooi in. Het arme dier heeft duidelijk veel meegemaakt. Hij is angstig en heeft nare verwondingen. Sofija sluit hem in haar hart. Ze geeft hem de naam Malu naar orang malu, de Indonesische benaming voor ‘de verlegen man’. Sofija verzorgt Malu, laat hem castreren en chippen. Ook krijgt Malu een bloedonderzoek. Dan komt het nieuws dat inslaat als een bom: Malu blijkt FIV positief.

Wat is FIV?

02FIV lijkt op het HIV-virus dat bij mensen AIDS veroorzaakt. De ziekte wordt daarom ook wel eens kattenaids genoemd. Het virus tast het immuunsysteem aan. De katten worden daardoor vatbaar voor infecties. Dit kan leiden tot allerlei medische klachten en uiteindelijk ook tot de dood. Er heerst nog veel onbegrip over kattenaids. Spijtig genoeg worden talloze katten daarom na de diagnose geëuthanaseerd. Toch kunnen katten met FIV nog jarenlang een gelukkig en gezond leven leiden, zonder ziekteverschijnselen! De ziekte kan overigens niet worden overgedragen op mensen, wel op andere katten. Zo stond Malu’s toekomst opeens op losse schroeven. Hij kon niet bij Sofija en haar andere katten blijven. In een asiel zou hij waarschijnlijk worden ingeslapen. En weinig mensen durven een FIV-kat in huis te nemen. Wat nu?

Het verlossende nieuws

Sofija is niet voor één gat te vangen. Ze geeft Malu niet zomaar op. Malu mag niet dood. FIV of niet, hij verdient een fijne toekomst! Sofija zet alles op alles om een oplossing voor de kater te vinden. Uiteindelijk neemt ze contact op met het Dierenthuis in Almere, een opvang voor kansarme asieldieren én katten met o.a. het FIV-virus. Vanuit Almere komt het verlossende nieuws: Malu mag komen!

En zo staan we op een vroege zaterdagmiddag bij Sofija op de stoep. Op het punt om Malu te helpen verhuizen naar zijn nieuwe onderkomen. En geloof ons, dat is een prachtplek! Morgenavond vertellen we jullie er meer over. Bij dit verslag alvast 5 mooie foto’s van de ‘verlegen man’.

03

05       04