Persbericht: Activissen gevangen in net protesteren tegen visserij

Den Haag, 22 maart 2018 – Op zaterdag 24 maart protesteren ‘activissen’ tegen hun vangst door de visserij. De ‘activissen’ zijn van mening dat ze recht hebben om vrij in de oceaan te kunnen zwemmen zonder te hoeven vrezen voor allesvernietigende (sleep)netten die niet alleen hen vangen, maar ook veel ongewenste bijvangst. Het protest is onderdeel van World Day for the End of Fishing, een globale actiedag om bewustwording te creëren voor het leed dat wordt veroorzaakt door menselijke visconsumptie.

Waar? Plein, Den Haag

Wanneer? Zaterdag 24 maart 2018

Hoe laat? 13.00 tot 14.30 uur

Woordvoerder Saskia Bakker (Vissenbescherming): “Jaar in jaar uit zien we de alarmerende berichten. Vissoorten die op de rand van uitsterven staan, overbeviste regio’s en bijvangsten die overboord worden gegooid waarvan een groot deel vervolgens sterft. De wereldwijde visserijen zijn verantwoordelijk voor de dood van meer dan een biljoen vissen per jaar. Door gebrek aan goede regulatie sterven deze vissen vaak ook nog eens een pijnlijke dood, bijvoorbeeld door van hun ingewanden te worden ontdaan terwijl zij nog leven.”

Alleen al door de Nederlandse visserij worden jaarlijks zo’n 4 miljard vissen gevangen en gedood. De vangst gaat gepaard met enorme bijvangsten en veroorzaakt verwondingen, stress en pijn. Daarna worden de dieren niet gedood, maar sterven ze tijdens het verwerkingsproces: door verstikking, levend strippen, een combinatie daarvan of bevriezing door op ijs leggen. Bedwelming wordt nog nauwelijks toegepast.

Woordvoerder Alex Romijn (Bite Back): “Vissen zijn intelligente dieren die pijn ervaren, hun eigen persoonlijkheden hebben en vriendschappen sluiten. Hoe zij behandeld worden door de visindustrie is abominabel. Het is tijd om het roer om te gooien en de huidige vissersvloot aan de ketting te leggen. Er zijn genoeg plantaardige alternatieven voor vis te vinden die geen leed met zich meebrengen.”

Onlangs presenteerde de Raad voor Dierenaangelegenheden een zienswijze met de strekking dat het welzijn van vissen meer aandacht verdient: “Er is langzamerhand brede overeenstemming over het feit dat vissen wezens zijn met gevoel, en dat brengt voor de samenleving een zorgplicht mee.” De Raad is van mening dat welzijn niet bij uitzondering, maar standaard moet worden meegewogen bij besluiten die vissen aangaan. Wij eisen daarom dat de huidige visserij met zijn wrede vangst- en dodingsmethoden aan banden gelegd gaat worden om dit immense dierenleed en destructie te stoppen.

De actie wordt gehouden door de Vissenbescherming, Stichting Bite Back en Dierbewustleven.

Bron foto: Bite Back