Prikkelend cadeau voor organisatie Kallemooi

Prikkelend cadeau voor organisatie Kallemooi

Stichting Dierbewustleven stuurde de organisatie van Kallemooi deze week een prikkelend puzzelcadeau in de vorm van een haan. Ter gelegenheid van Pinksteren wordt op Schiermonnikoog dit weekend traditiegetrouw een levende haan in een mand opgesloten om vervolgens aan een achttien meter hoge mast gesjord, de lucht in te worden gehesen. Terwijl de lokale bevolking feestviert, blijft de haan drie dagen lang op grote hoogte bungelen, overgeleverd aan de elementen. Met het toesturen van de puzzel wil Stichting Dierbewustleven de organisatoren van Kallemooi prikkelen om te puzzelen naar een diervriendelijk alternatief.

Het Kallemooi feest, dat zijn oorsprong in de zeventiende eeuw vindt, levert al jaren felle protesten op onder dierenvrienden en –organisaties. De Dierenbescherming publiceerde vorig jaar een open brief aan de organisatoren via de media. Duizenden mensen ondertekenden inmiddels een petitie. Ook regende het verontwaardigde reacties op Facebook. Dierbewustleven: “De maatschappelijke opvattingen zijn veranderd. Het tijdperk dat het doodnormaal was om dieren voor allerhande vermaak te misbruiken, is voorbij.”

De stichting vindt het gebruik van een levende haan niet getuigen van een respectvolle omgang met dieren. De haan loopt bovendien allerlei risico’s. De Kallemooi-organisatie heeft immers geen invloed op de weersomstandigheden. Ook valt niet te voorkomen dat het dier veel stress ondervindt als hij dagenlang zit opgesloten in een krappe mand, zonder deugdelijke voedselvoorziening en zonder enige mogelijkheid om zijn natuurlijk gedrag uit te oefenen. Door het hele proces van optakelen, neerhalen en hanteren, met bovendien ook nog eens een jubelende, luidruchtige menigte, wordt het dier ernstig in zijn welzijn aangetast.

“Het gebruik van een levende haan is niet meer van deze tijd en schiet bovendien volledig zijn doel voorbij.”, aldus Dierbewustleven. “Er zijn prima manieren om van Kallemooi een fraai feest te maken zonder dieren daarbij lastig te vallen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een beetje creativiteit en wat goede wil.”

Ook vorig jaar daagde Dierbewustleven de organisatie van Kallemooi uit om te puzzelen naar een diervriendelijk alternatief, maar een reactie bleef uit. Daarom heeft de stichting dit jaar een wat meer gemakkelijke puzzel uitgekozen in de hoop dat dit nu wel een oplossing naderbij zal brengen.

P1140958