Prikkelende posters op station Harderwijk: Dierenorganisaties geven treinreizigers stof tot nadenken

Zeist, Maandag 18 juli 2016 – Dolfinariumvrij Nederland, een samenwerkingsverband tussen diverse dierenorganisaties, heeft middels crowdfunding abriposters laten plaatsen op station Harderwijk. Het doel: een maand lang treinreizigers, bezoekers van het Dolfinarium, maar ook de inwoners van Harderwijk, te informeren. De posters zullen in het hoogseizoen de hele maand juli prominent aanwezig zijn.

Woordvoerder: “We zetten ons met verschillende activiteiten in om publiek te bereiken. Deze postercampagne is er één van. We hebben dit gedaan om mensen die via dit station reizen, maar ook de inwoners van Harderwijk, uitleg te geven. De posters leggen uit waarom activisten en dolfijnexperts zich uitspreken tegen dolfijnen in gevangenschap en waarom er regelmatig protesten en informatiedagen bij het Dolfiposter2narium plaatsvinden“.

Dolfinaria zijn geen geschikte leefomgeving voor dolfijnen. De dieren worden er ernstig beperkt in hun leef- en bewegingsruimte. Dolfijnen, langeafstandszwemmers bij uitstek, zijn met een paar slagen aan de andere kant van het bassin of bij de bodem. In de vrije natuur kunnen de dieren wel 200 meter diep duiken en een territorium van 300 vierkante kilometer hebben. Ter vergelijking: daar past héél de gemeente Harderwijk maar liefst meer dan 6 keer in.

Het Dolfinarium verhuist momenteel een aantal dolfijnen naar andere parken, maar dit biedt geen soelaas. Dezelfde, of soms ergere omstandigheden op een andere plek, is natuurlijk geen oplossing. Het is spijtig, omdat er mogelijkheden zijn om de dolfijnen te verplaatsen naar een dolfijnenopvang waar ze in een semi-vrije omgeving kunnen ervaren hoe de zee echt is. En ook rehabiliteren naar het wild is succesvol gebleken in het verleden.

Woordvoerder: “Dolfijnen in gevangenschap is niet meer van deze tijd. De nieuwe plannen van het Dolfinarium veranderen daar niets aan. Het is slechts uitstel van executie. Wij willen sluiting van het Dolfinarium. De publieke opinie is in beweging en dat weet het Dolfinarium ook. Het is een kwestie van tijd. Wij proberen het proces te versnellen door diverse activiteiten en campagnes, waaronder verspreiding van posters door het hele land. We beginnen nu symbolisch bij het station van Harderwijk, maar beogen bij voldoende fondsen de voorlichting landelijk uit te breiden”.

poster1