September flyer-actie Dolfinarium

Vandaag hielden we samen met Bite Back en Stop Dierenleed Nederland onze maandelijkse flyeractie bij Dolfinarium Harderwijk. We werden daarbij geholpen door wederom een aantal geweldige dierenvrienden die hier – ondanks de vele hoosbuien ! – vrijwillig hun vrije zaterdagochtend voor opgaven. Fantastisch! De dag begon met enorm slecht weer waardoor mensen  vanwege de regen al rennend naar de ingang onze flyers aannamen. We hopen dat ze eenmaal thuis de informatie nog eens op hun gemak zullen doorlezen. Later op de ochtend brak de zon wat door en ontstonden her en der weer mooie gesprekken. Ook was er aandacht van studenten van Hogeschool Amsterdam die zich naar aanleiding van het verbod op wilde dieren in circussen afvroegen: “Maar hoe zit het dan het Dolfinarium?”, en daar een item over draaiden.

We willen iedereen die aanwezig was hartelijk danken voor al hun inzet! Meer foto’s kun je bekijken in het foto-album op Facebook.

Waarom staan we bij het Dolfinarium?

Dolfijnen zijn uitermate intelligente en sociale dieren met zelfbewustzijn. In vrijheid leven dolfijnen in zeer hechte en complexe (familie)groepen en kunnen daarbij vriendschappelijke interactie onderhouden met honderden dieren. Hun territorium kan tot wel 300 vierkante kilometer beslaan. Dolfijnen zwemmen vele tientallen kilometers per dag. Ze migreren en kunnen daarbij in 20 dagen maar liefst 1.076 kilometer afleggen. Ter illustratie: dat is ongeveer net zo ver als van Harderwijk naar Warschau hemelsbreed. Dolfijnen bereiken met hun gestroomlijnde lichamen buitengewone snelheden. Duiken tot grote dieptes. Spenderen een aanzienlijk deel van hun tijd aan het (gezamenlijk) jagen op levende vis. En verkennen met het ultrasone geluid van hun sonar constant hun hele omgeving.

In gevangenschap kunnen de dieren dit allemaal….niet.

Zelfs in de grootste faciliteiten ter wereld beschikken dolfijnen over nog geen 0,000001% van de ruimte die zij in hun natuurlijke leefsituatie zouden hebben. Met alle gevolgen van dien. Het Dolfinarium zal ongetwijfeld haar uiterste best doen om de dolfijnen goed te verzorgen, naar omstandigheden. De kern van het probleem ligt echter precies daarin: de omstandigheden. Dolfijnen in gevangenschap worden – puur ter menselijk vermaak – ernstig beperkt in het kunnen uitoefenen van hun natuurlijk gedrag.

Ook meedoen? Meld je aan!

Hoewel wereldwijd het bewustzijn groeit, is er onder het grote publiek ook nog altijd veel onbekend over de andere kant van hun gezellige dagje uit. Daarom stonden we ook deze maand weer bij het Dolfinarium om bezoekers voor te lichten. Wil je ook komen helpen? Je bent van harte welkom! Je kunt je aanmelden voor de flyeracties via onze Facebook-pagina (evenementen staan links in de kantlijn). De eerstvolgende actie is op zondag 18 oktober!

Flyeractie september smallest b3