Actie: Laat de nertsen niet stikken

– PERSBERICHT –

Dierenorganisaties voeren actie bij rechtbank: laat de nertsen niet stikken

Zes dierenrechtenorganisaties voeren donderdag 3 september een solidariteitsactie voor het Paleis van Justitie in Den Haag. Daar zal het hoger beroep plaats vinden van de Nederlandse Staat tegen de uitspraak van de rechter die de Wet Verbod Pelsdierhouderij (1) buiten werking heeft gesteld.

Robert Molenaar, directeur Stichting Animal Rights: ´Er staan in Nederland 204 megastallen met 6,9 miljoen gestreste nertsen in draadgazen kooien (2). Het gros van deze nertsen wordt eind november vergast. Er moet een einde komen aan het structurele dierenleed op de nertsenfokkerij.”

Animal Rights, Bite Back, Comite Dierennoodhulp, Dierbewustleven, Een DIER Een VRIEND (EDEV) en Stop Dierenleed Nederland zullen op 3 september om 11:45 uur, voor aanvang van het hoger beroep, actievoeren voor de ingang van het gerechtsgebouw in Den Haag. De dierenrechtenorganisaties vinden het onaanvaardbaar dat nertsen vergast worden voor een onnodig luxeproduct.

Molenaar: ‘Onze regering en een meerderheid van de bevolking is voor een nertsenfokverbod. Het belang van een kleine groep nertsenfokkers mag niet opwegen tegen de stress, angst en pijn van miljoenen nertsen.’

Nertsen zijn van nature solitair levende (water)dieren die geen andere nertsen in hun leefgebied dulden. Nu zitten de nertsen met vele tienduizenden op een fokkerij. De nertsen zijn dan ook regelmatig met elkaar aan het vechten, met als gevolg verwondingen aan kop, staart of pels. De nertsen vertonen tekenen van stereotiep gedrag: een terugkerend en doelloos patroon aan bewegingen in hun draadgazen kooien. Op jaarbasis sterft 2,5% van de nertsen op de fokkerij (3), nog voordat zij eind november vergast worden met koolstofmonoxide.

nertsen animal rights 2

(Foto: Animal Rights)

Bronnen:

1. http://www.nfe.nl/files/3314/0067/6383/Juridische_uitspraak_21_mei_2014.pdf   2. www.animalrights.nl/nertsenfokkers
3. http://www.edelveen.com/pdf/Uitval%20tussen%20spenen%20en%20pelzen.pdf