Esmeralda’s blog: studie Kattengedragstherapeut

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe je kat reageert op jouw handelingen? Hoe een kat zichzelf heeft aangeleerd wat jouw gedrag voor hem betekent? Of hoe geluiden buiten en binnen iets betekenen?In de vorige les, maar ook in die van afgelopen vrijdag, kwam ‘leren bij katten’ aan de orde. De verschillende definities van leren bij katten, als habituatie, klassieke en operante conditionering.

Blog2AIk dacht direct aan de klassieke conditionering bij Olaf en Bekkers. Wat doen zij, omdat ik net daarvoor iets deed? Ik kon zo maar een rijtje bedenken. Ik zie bijvoorbeeld dat als ik thuiskom en de auto parkeer, dat Bekkers in de vensterbank zit te wachten. Zodra hij hoort en ziet dat ik het ben, springt hij van de vensterbank en zit lief voor de deur te wachten tot ik binnenkom. Maar is hij dan blij om mij te zien? Of weet hij al dat al dat het in 99% van de gevallen vroeg in de avond is, en dat mijn volgende handeling dus zal zijn: de kist openmaken waar het eten in zit. Hij associeert mijn handelingen dus met zaken die voor hem interessant zijn.
Olaf, een beetje bang doorgaans, weet dat het voor hem het veiligste is als de deurbel gaat om even weg te kruipen. Hij associeert de bel dus met bezoek, bezoek kan eng zijn, dus dan maar even weggaan. Om daarna, als alles rustig is, gewoon gedag te komen zeggen.
Als ik ’s avonds het licht uitdoe in de woonkamer, weten Olaf en Bekkers al dat: “we naar bed gaan, jippie!”. Ze zitten dus eerder op bed dan ik.Kun jij voor jouw kat ook vormen van klassieke conditionering verzinnen? Ben benieuwd!Of operante conditionering, ook leuk om te onderzoeken. Het verband tussen een handeling van de kat en de reactie daarop. Olaf heeft er een handje van: mij heel vroeg wakker maken, omdat hij weet dat als hem dat is gelukt, ik hem eten ga geven. Bekkers die helemaal oprolt in de aaihouding op het moment dat ik klaar sta met mijn jas aan, tas om mijn schouder, autosleutel in de hand…”Kom aai me nog even voordat je gaat.”, en door die lieve houding weet hij dat ik altijd even terugkom om dat te doen.Wat doen jullie katten? Weten ze dat miauwen betekent dat je opstaat om de deur open te doen?Deze vorm van conditionering wordt overigens weer onderverdeeld in vier vormen. Dat heeft te maken met positieve en negatieve bekrachtiging/correctie. Als je daar meer over wilt weten, stel ik voor dat je deze Module 1 ook bij Tinley gaat volgen! Is leuk, doen!Blog2CIn de les van afgelopen vrijdag had de docente haar assistente Chi meegenomen, zie foto’s van de mooie Savannah in de klas. Ze liet zich de aandacht welgevallen. Chi is het voorbeeld van hoe je katten van begin af aan geweldig kunt opvoeden. Haar gedragingen bespraken we direct in de les. Hartstikke leuk om dat gezelschap en live voorbeeld te hebben.

Tijdens deze les ging het over socialisatie en opvoeden van katten. De meeste kattenliefhebbers weten wel dat de eerste weken in het leven van een kitten cruciaal zijn voor de rest van zijn leven. Het belang van optimale socialisatie tijdens de socialisatieperiodes werd benadrukt. Bovendien kregen we een duidelijk beeld bij de verschillende fases en de ontwikkeling van een kitten naar een volwassen kat.

Aan de hand van casussen werd ons gevraagd in groepjes te discussiëren over wanneer je een kitten het best uit het nest kunt halen. De casussen beschreven dan waar het kitten was opgegroeid, onder wat voor omstandigheden en waar het naartoe zou gaan. Uiteraard wel met inachtneming van de wettelijke periode van 7 weken waarin het kitten bij de moederpoes moet blijven. En het gegeven dat de periode raskittens anders is dan voor HTK-katten (huis-, tuin- en keukenkatten). Het leverde leuke en interessante discussies op. Het heeft mij in ieder geval geleerd dat het niet altijd in beton gegoten is, en dat het voor de toekomst van het dier nog al eens verschil kan maken om te beslissen het toch een weekje eerder of later naar een nieuw gezin te brengen.

Al met al weer bijzonder interessant. Een heel inspirerende dag met een leuke docente en assistente. Tot nu toe heb ik het hartstikke naar mijn zin bij deze opleiding. Komende vrijdag mag ik mezelf gaan bewijzen, want dan is het eerste examen. Spannend!!

Blog2b