Cat

Blog: Esmeralda’s eerste les Kattengedragstherapeut

Ik, Esmeralda, ben begonnen met de opleiding Kattengedragstherapeut bij de Tinley Academie. Met geluk mag ik mezelf over een aantal jaar expert op het gebied van kattengedrag noemen, en kan ik zelfstandig aan de slag als therapeut. Je haalt een therapeut in huis als het (probleem)gedrag van je kat aandacht verdient en als je handreikingen en hulp nodig hebt om de problemen op te lossen.

Een hele leuke nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb. Iedere keer na de lessen schrijf ik een blogje voor Dierbewustleven.

Wat betekent gedrag?

Je denkt dat je je kat kent. En dat is natuurlijk over het algemeen ook zo. Maar weet je ook wat zijn gedrag betekent? En lees je het dier dan ook juist? In de eerste module van de opleiding leer je onder andere over het basisgedrag van de kat, over gedragingen die bij specifieke kattenrassen horen en over de ontwikkeling en socialisatie van de kat.

Ik hoorde tijdens de eerste les iets leuks… Een kat die je met de staart omhoog komt begroeten zonder knikje bovenin de staart, die kent jou niet. Als ie wel een knikje heeft, dan kent de kat jou wel! Dat is leuke kennis om te testen. Olaf en Bekkers thuis hebben me al bewezen dat ze me inderdaad kennen, mét de knik. Nu nog testen met een vreemde poes.

Activity board voor katten

Hoewel je het zelf ook kunt bedenken: katten die binnen worden gehouden, zouden eigenlijk flink uitgedaagd moeten worden om verveling en in sommige gevallen overgewicht, tegen te gaan. Tijdens de eerste les sprak de docente over een activity board voor katten. Dat is kant en klaar te koop bij de betere dierenspeciaalzaken. De board heeft gaatjes, golfjes en tunneltjes waar je voer in kunt doen, en waarbij de kat dus moet nadenken en werken om te kunnen eten. Zo stimuleer je de kat op allerlei manieren. Ook gewoon leuk voor katten die naar buiten mogen natuurlijk! Zoals gezegd, de activity board is te koop, maar je kunt hem ook heel goed zelf maken. Lege doosjes, wc-rolletjes en bakjes werken uitstekend. Ik heb mezelf dan ook maar direct uitgedaagd om een activity board te maken. Oké, het verdient niet de schoonheidsprijs (zie foto), maar het werkt wel! Mijn katten waren vrijwel direct enthousiast en wonder boven wonder had Olaf, die ik altijd iets minder ondernemend en minder slim beoordeelde dan zijn broer, als eerste zijn eten te pakken. Ik zorg nu dat altijd de helft van hun dagelijkse portie in het board verstopt zit en de rest krijgen ze nog lekker makkelijk in hun bakje!

Een aanrader!

Dat en nog veel meer is ons verteld en geleerd tijdens de eerste lesdag. Angst, agressie, stress, hoe herken je dat en wat kun je er aan doen?

Ik kijk uit naar de rest van de lessen. Het is ontzettend leuk om alles wat je leert direct te toetsen op je eigen huisdieren. Vertonen ze stress? Zijn ze tevreden? Zijn ze geïrriteerd? Het is interessant om je katten gewoon eens een poosje te bekijken en op te schrijven wat ze doen. Bewegen ze hun oren? Hoe staan de snorharen? Alles heeft een betekenis, een kat doet niets voor niets.

De module Kattengedrag, de eerste module van de hele opleiding, is ook gewoon los te volgen. Ik vind het een aanrader voor kattenbezitters!

Volgende keer meer!

20141005_185403