Dierbewustleven daagt organisatie Kallemooi uit

Stichting Dierbewustleven riep eerder deze week hun achterban op om de organisatoren van Kallemooi op Schiermonnikoog te verzoeken geen echte haan te gebruiken voor de festiviteiten. Naast die oproep stuurde de stichting zelf ook een brief naar de commissie. Een brief met een kado.

Vorig jaar is landelijk veel commotie geweest over het feit dat ten behoeve van de feestelijkheden een levende haan tot meer dan 18 meter hoogte in een mast wordt gehesen en gedwongen wordt daar, in weer en wind, 3 dagen te blijven hangen met alleen wat water en brood. Ondanks alle hierover geuite zorgen is destijds door de organisatie toch besloten deze traditie voort te zetten.

De stichting vindt, net als andere dierenwelzijnsorganisaties waaronder de Dierenbescherming, dat het gebruik van een echte haan geen enkel redelijk doel dient en niet bevorderlijk is voor het welzijn van het dier.

Het vangen, opsluiten, omhoog hijsen en zelfs het bevrijden (plompweg ondersteboven houden van het dier boven een jubelende menigte) brengt voor de haan uiteraard veel stress met zich mee. Daarnaast betekent het dagenlang opgesloten zitten, beperkt tot de minimale afmetingen van de mand, dat de mogelijkheid natuurlijk gedrag uit te oefenen ernstig wordt gehinderd, zo niet onmogelijk wordt gemaakt. Al bungelend in de lucht is er bovendien geen enkel zicht op het welzijn van het dier of hoe het hem vergaat. Daarbij kunnen ook risico’s optreden door weersomstandigheden.

Dergelijk gesol met een dier puur, voor menselijk plezier, past volgens Dierbewustleven niet binnen een respectvolle omgang met dieren.

Dierbewustleven stuurde de Kallemooi commissie daarom een brief vergezeld van een houten puzzel in de vorm van een haan. Met de brief daagt de stichting de organisatie uit om te puzzelen naar een diervriendelijke oplossing. Een nephaan de lucht in hijsen, doet niets af aan de festiviteiten. Een alternatief is geen kwestie van kunnen, maar een kwestie van willen. Dierbewustleven hoopt op een positieve uitkomst en verwacht op korte termijn reactie van de organisatoren.

FB-post-haan