Dierenorganisaties luiden noodklok: Laat de ganzen niet stikken!
PERSBERICHT
Lelystad/Den Haag, 25 mei 2015 – Een coalitie van dierenrechtenorganisaties trekt gezamenlijk op tegen de aangekondigde vergassingen van tienduizenden ganzen. Vanaf 1 juni is het in heel Nederland mogelijk om ganzen in de rui met CO2 te vergassen. De organisaties zijn woedend en vinden dat de overheid de ganzen letterlijk en figuurlijk laat stikken. Zij protesteren 28 mei bij Duke Faunabeheer in Lelystad en bij de Tweede Kamer in Den Haag.
Woordvoerder Ron Visser van Stop Dierenleed Nederland: “In de ruiperiode kunnen moedergans en haar kuikens niet vliegen. Zij hebben geen schijn van kans tijdens de massale vangacties. De vangactie, de opsluiting en vergassing zorgt voor stress, angst en pijn bij de dieren. Onze actie is dan ook een noodkreet aan de regering die het dierenleed goedkeurt.”
Jaarlijks worden duizenden ganzen weggevangen en vergast op het moment dat de volwassen ganzen in de slagpenrui zijn, terwijl de jongen voor het eerst veren krijgen. Deze periode duurt vier weken en de ganzen kunnen dan niet wegvliegen. Juist in de rui zijn ze een eenvoudige prooi voor Duke Faunabeheer. De gestreste dieren worden in een wagen gedreven en met CO2 vergast. Het kan volgens Duke Faunabeheer wel twee minuten duren, voordat alle ganzen vergast zijn. De 120 seconden durende doodstrijd is een lugubere. De gans is een watervogel en kan dan ook langdurig de adem inhouden. Een dierproef door de Universiteit Wageningen toont aan dat vergassing met CO2 zorgt voor leed bij de ganzen vanwege ademhalingsnood, angst, vluchtgedrag en ongecontroleerde samentrekkingen van de spieren. Niet alle ganzen worden gevangen, sommigen weten te ontkomen. Deze ganzen moeten het zien te redden zonder hun soortgenoten, zonder hun familie.
Uit studies van ondermeer Sovon Vogelonderzoek Nederland blijkt dat afschot of vergassing niet voor minder ganzen zorgt. Zolang de beschikbare hulpbronnen (aanbod van voeding en geschikte broedplekken) voor de ganzen gelijk blijven, zal de jacht niet helpen. Het gevolg van afschot of vergassing is dat voor de overgebleven ganzen meer hulpbronnen beschikbaar zijn waardoor de overleving en reproductie stijgen. De populatie zal hierdoor weer op het niveau komen van voor het afschieten of vergassen.
In witte pakken en met gasmaskers op protesteren de organisaties donderdag 28 mei om 11:00 uur voor de loods van Duke Faunabeheer aan de Schoepenweg 24 in Lelystad. De tweede demonstratie begint om 16:00 uur voor de ingang van de Tweede Kamer op Plein 2 in Den Haag.
‘Laat de ganzen niet stikken’ is een gezamenlijk initiatief van: Bite Back, Stichting Animal Rights, Stichting Dierbewustleven, Een DIER Een VRIEND en Stichting Stop Dierenleed Nederland.
‘Laat de ganzen niet stikken’ wordt ondersteund door: PINK, De Faunabescherming , Comité Dierennoodhulp en Vereniging Stop de Ganzenmoord.