Dierenrechtenorganisaties: “Verbod = verbod”, trek ontheffing circus Renz Berlin in

PERSBERICHT

Dierenorganisaties: ‘Verbod = verbod’

Zeist, donderdag 10 maart 2016 – Dierenorganisaties verzoeken de staatssecretaris middels een brandbrief geen ontheffingen meer te verlenen aan circussen om met wilde dieren te mogen blijven rondreizen. Ze verzoeken tevens de aan circus Renz Berlin verleende ontheffing om de eenzame olifant Carla nog tot 15 januari 2017 op sleeptouw te mogen blijven nemen, en op het circusterrein te houden, in te trekken. De organisaties zullen dan ook een bezwaarschrift indienen tegen deze ontheffing.

Olifant Carla is momenteel alleen. Haar maatje Rhani is vorig jaar overleden. Circus Renz Berlin probeerde dit aan te voeren als bewijs dat Nederlandse circusolifanten in hun bestaande situatie beter af zouden zijn. Dit raakt kant nog wal. Olifanten zijn sociale en intelligente wezens. De stress die ze ervaren door het gesleep van hot naar her, de ontoereikende leefomstandigheden en de trauma’s van de trainingen tasten het welzijn van de dieren ernstig aan. Vele experts stellen dan ook dat olifanten niet in circussen thuishoren en er onvoldoende in hun natuurlijke behoeften worden voorzien. Niet voor niets is het in Nederland verboden gemaakt wilde dieren in het circus te hebben.

Woordvoerder Alex Romijn: “Het is van de gekke dat het circus weer ontheffing krijgt, terwijl ze alle tijd hebben gehad om tot een oplossing te komen voor de olifant. Het wordt tijd dat de staatssecretaris het verbod handhaaft en de olifant uit haar benarde positie weghaalt. Het dier verdient een opvanglocatie waar ze gespecialiseerd zijn in olifanten met trauma’s. “

Het verlenen van een ontheffing schept bovendien een precedent voor andere circussen om eveneens ontheffing te vragen. Dieren mogen weliswaar dan niet optreden, maar worden nog wel benut als aandachtstrekker. Woordvoerder: “Elk dier, elk onderdeel van een circus, is er om publiek te trekken. Het houden van dieren op terrein van het circus blijft onderdeel van de performance, het blijft optreden voor het dier. Dieren in circussen hebben nooit rust, laat staan een fijn leven. “

Het bezwaarschrift en de brandbrief zijn verzonden door Stichting Bite Back, Stichting Stop Dierenleed Nederland, Stichting Een DIER Een VRIEND en Stichting Dierbewustleven.

(Video: stereotiep gedrag bij olifant Carla, circus Renz Berlin, december 2015)

Beeldmateriaal: S. Hemme