Esmeralda’s blog: Back to school

Esmeralda van Dierbewustleven is terug naar school. Ze volgt de opleiding tot kattengedragstherapeut bij Tinley. Eens in de zoveel tijd vertelt ze jullie hoe het haar vergaat!

De afgelopen maanden heb ik een aantal lessen gevolgd in module 2: medische oorzaken van probleemgedrag bij katten.

Een lastige module. Veel medische termen, ziekten, zenuwstelsel, symptomen en verschijnselen bij ziekte en uitval, organen, werking van de hersenen, pijn, erfelijkheid, medicatie, etc. Zoals gezegd, lastig! Veel theorie.

Het waren interessante lessen. Hoe zit een kat nu precies in elkaar? Wat zijn erfelijke aandoeningen? En hoe reageert het dier op pijn?

Wellicht is al bekend dat een kat pijn goed kan verbergen. Wist je bijvoorbeeld dat een kat die thuis (omdat het vertrouwd is) wel pijnsignalen afgeeft (kreupel loopt, of agressie vertoont bij aanraken van een pijnlijke plek) bij de dierenarts doet alsof er niets aan de hand is? Een kat verbergt het, wil niet zwak zijn/lijken en houdt de schijn flink op. Dat is jammer, omdat katten zo onbehandeld kunnen blijven. Het is dus zaak om bij verdenking van pijn, of ander gedrag, te zorgen dat je je kat thuis goed observeert en veranderingen signaleert.
Trekt je kat zich ineens terug, eet meer, of juist minder, verzorgt zijn vacht slecht(er), kortom veranderingen in gedrag of patronen, dan kan er sprake zijn van pijn. Het is lastig te beoordelen, maar door goed kijken en observeren kun je wel veranderingen zien.

Dat en het in staat zijn te kunnen duiden of een kat mogelijk last heeft van bijvoorbeeld nier- of leveraandoeningen, pijn aan zijn bewegingsapparaat, last van de huid of de luchtwegen, was onder andere onderdeel van deze module. Ik vertel het beknopt, maar het was veel! 😉

Ik was hartstikke bang voor de uitslag van het examen van afgelopen vrijdag. Het was een pittige toets. Ik had het goed geleerd, maar tijdens het examen brak het zweet me uit. Weet ik dit wel? De vraagstelling was natuurlijk zo dat ik goed moest nadenken en uitsluiten. De open vragen waren op zich goed te doen, maar tijdens het schrijven begon ik toch weer te twijfelen. Het was even zwoegen. Eenmaal buiten, wachtend op mijn medestudenten, werd mijn gevoel niet veel beter. Iedereen twijfelde. Hadden we het echt zo slecht gemaakt? Wat had je bij die vraag? En bij die? Aaarghhh! Het was moeilijk!

Het was allemaal voor niets. De twijfel was ongegrond. Want… ik ben geslaagd met een 8,2!

Module 2 van de 6 is ook in de pocket. Fijn om te ervaren dat het zo goed gaat. Ben ontzettend blij en heb enorm veel zin in de volgende module, start in maart. Dan horen jullie weer van mij!

Esmeralda

Blog Es foto