Vrijheid voor ‘showdolfijnen’ is nu binnen handbereik!

PERSBERICHT

Vrijheid voor ‘showdolfijnen’?

Een afgesloten baai waar ‘showdolfijnen’ op vis jagen, getijden en zeestromingen ervaren, afstanden zwemmen en echt dolfijn kunnen zijn. Dit is nu binnen handbereik.

Terwijl het Dolfinarium in Harderwijk een koerswijziging aankondigt, wordt er in Griekenland met man en macht gewerkt aan ’s werelds eerste opvang voor dolfijnen.

Richard O’ Barry, de voormalig trainer van Flipper reageert vanuit Griekenland op de recente beleidswijzigingen van het Dolfinarium. “We hopen van harte dat Harderwijk nu eindelijk het juiste doet en de dolfijnen hun welverdiende vrijheid geeft. Deze dolfijnen hebben genoeg geld in het laatje gebracht. Het zou een groot onrecht zijn als deze dieren naar een ander dolphin abusement park worden overgebracht terwijl het alternatief, een natuurlijke opvang, nu bestaat.”

Nederlandse dierenorganisaties bekijken de plannen van het Dolfinarium met argusogen. Het Dolfinarium ligt al langer onder vuur en het Nederlands publiek lijkt steeds beter te beseffen dat dolfijnen thuishoren in de oceaan. Eerder deze week liet het Dolfinarium weten het aantal dolfijnen terug te brengen waardoor ‘de dolfijnen die blijven meer ruimte krijgen’. Over het welzijn van de dolfijnen die vertrekken wordt niet gesproken. Een aantal dolfijnen zijn al overgebracht naar Gran Canaria, waar zij een nog kleiner bassin delen met de vier dolfijnen die daar al zaten.

Dirk Jan Verdonk: “Het Dolfinarium is geen dierentuin, maar een circus met wilde dieren. Dat het Dolfinarium eindelijk erkent dat het van koers moet veranderen is een belangrijke eerste stap, maar als vervolgstappen uitblijven, schieten de dolfijnen nog niets op. Er ligt nu een unieke kans voor het Dolfinarium om hen een mooie toekomst te geven en het zou hun geloofwaardigheid op het spel zetten als ze daar geen gebruik van maken. Aan de dierenorganisaties zal het niet liggen.”

Bite Back, Dierbewustleven, Dolphinmotion, Een DIER Een VRIEND, Sea First Foundation, Stop Dierenleed Nederland, World Animal Protection

sanctuary