Dolfileaks: meldpunt voor misstanden Dolfinarium

PERSBERICHT

Dolfileaks: meldpunt voor misstanden Dolfinarium

Zeist, 17 maart 2016 – Dierenorganisaties openen een meldpunt www.dolfileaks.nl voor misstanden en onregelmatigheden in het Dolfinarium. De organisaties ervaren dat er steeds meer informatie naar buiten komt. Zij verwachten dat mensen mogelijk vaker informatie willen delen, maar dat liever anoniem doen om geen angst te hoeven hebben voor represailles of andere negatieve gevolgen.

Woordvoerder Alex Romijn: “Na overname van het Dolfinarium door het beruchte Aspro Parks is er veel gebeurd. (Ex-)medewerkers uitten onvrede over het beleid om met fotoshoots meer geld te verdienen over de rugvinnen van de dolfijnen. SOS Dolfijn moet/wil verhuizen. Het programma Rambam kwam met een spraakmakende aflevering over de halve waarheden van het Dolfinarium rondom de leefsituatie van de showdolfijnen. Dit alles geeft te denken. En wij kunnen ons goed voorstellen dat er mensen zijn die bij het Dolfinarium werken, gewerkt hebben, of mensen kennen die dat doen en rondlopen met informatie waarvan ze het ethisch belangrijk vinden die ergens te melden. “

Het meldpunt waarborgt de anonimiteit. De mailserver logt geen e-mailverkeer en e-mailadres/naam zijn niet verplicht om af te geven. Woordvoerder: “De anonimiteit helpt mogelijk een drempel over te stappen. In Harderwijk en omgeving is het lastig om kritisch tegenover het Dolfinarium te staan. Wij zullen de informatie die wij ontvangen serieus doornemen. Er zal gekeken worden of we de informatie kunnen verifiëren en zo nodig zullen wij deze openbaar maken. Mocht het gaan om strafbare feiten volgens de wet, dan zal de informatie worden doorgegeven aan de autoriteiten. Het kan zijn dat er belangrijke kwesties niet openbaar zijn geworden die het publiek wel hoort te weten.Op basis van deze feiten kan men een goede en eerlijke mening vormen over het Dolfinarium en de wijze waarop dolfijnen daar worden gehouden.”

De organisaties achter het meldpunt zijn Stichting Bite Back, Stop Dierenleed Nederland en Stichting Dierbewustleven. De organisaties vragen al een aantal jaren actief aandacht voor de problemen die spelen bij het houden van dolfijnen in gevangenschap en organiseren elke maand een informatieve actie voor het Dolfinarium om meer bewustzijn te creëren. De volgende actie zal zijn op zaterdag 26 maart.

iStock_000006751632_Large (1)