Oproep aan Oranjeverenigingen: ballonnen afblazen, niet oplaten

In de aanloop naar Koningsdag benaderde Dierbewustleven de afgelopen tijd ongeveer 120 oranjeverenigingen waarvan ons bekend is dat zij vorig jaar een ballonoplating op het programma hadden staan. Uiteraard met de vriendelijke oproep toch vooral te kiezen voor een dier- en milieuvriendelijk alternatief. In onze uitgebreide brief attendeerden we de Oranjeverenigingen onder andere op ons experiment met biologisch afbreekbare ballonnen.

Binnen enkele dagen kregen we al een aantal positieve reacties binnen!

Zo liet Oranjevereniging Besoyen ons over hun traditionele ballonoplating weten: “Wij hebben als vereniging […] besloten om dit evenement te schrappen van van onze agenda.[…] want ook wij zijn bewust bezig met het de natuur en de dieren die daar op leven.”

Oranjevereniging Geertruidenberg gaf aan: “Tijdens Koningsdag 2016 worden er geen ballonnen opgelaten. Vanaf 2017 mag dit sowieso niet meer in de gemeente Geertruidenberg.”

En in de media viel te lezen dat de eveneens aangeschreven IJsselmuider Oranjevereniging ook na jaren stopt met de ballonnenwedstrijd op Koningsdag.

Dat er nog maar veel Oranjeverenigingen dit voorbeeld mogen volgen!

(Foto: Een als 100% biologisch afbreekbaar gepromote ballon van een erkend lid van branchevereniging De Groene Ballon na 13 maanden in zeewater na de betreffende ballonoplating.) 

01 Zon zeewater