Dons

Dons zit uiteraard niet alleen in winterjassen. Het wordt ook veel gebruikt voor kussens en dekbedden. Dit dons is meestal afkomstig van eenden en ganzen. Deze dieren hebben vaak ernstig moeten lijden, voordat ze in je kleding of bedgerei belanden.

Ganzen worden veelvuldig levend geplukt

Binnen de EU is het levend plukken van pluimvee verboden. Dat betekent helaas niet dat dit dons niet meer in onze winkels ligt. In Azië worden ganzen in 50 tot 80% van de bedrijven nog levend geplukt. Ook in Europa worden jaarlijks nog een miljoen vogels levend geplukt. Uiteraard is dit een zeer pijnlijk en stressvol proces voor de dieren wat doorgaans ook nog eens meermaals in hun leven wordt herhaald. De Zweedse tv-zender TV4 maakte in 2009 nog een documentaire waarin het levend plukken van dieren in Europa werd onthuld. Deze documentaire is te vinden op YouTube. We willen je wel waarschuwen: de beelden zijn erg schokkend.

Klik hier voor deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5 van de documentaire.

Risico op uitbuiting door de foie gras industrie

Eenden worden niet levend geplukt. Wel bestaat er, net als bij ganzen, een risico dat het dons ook nog eens afkomstig is van dieren die hun hele leven de gruwelen van de foie gras industrie hebben moeten ondergaan. Ook om deze reden kun je dons dus beter mijden. Over foie gras kun je hier op deze site meer lezen.

Je weet nooit waar dons vandaan komt!

Er is geen keurmerk dat laat zien of het dons geplukt is van dode dieren. Het wordt niet op het label gezet. Daarnaast worden de veren van verschillende landen en/of bedrijven regelmatig gemengd waardoor de herkomst helemaal onduidelijk is. Je kunt dus nooit weten of er in jouw jas, kussen of dekbed levend geplukt dons zit.

Wat kun jij doen?

Diervriendelijke alternatieven die je kunt kopen zijn bijvoorbeeld producten van katoen of van kunstvezel (synthetische producten). Eventueel kun je ook denken aan producten van wol met een diervriendelijk keurmerk. Bedenk wel dat met wol helaas ook veel dierenleed gemoeid kan zijn.