Review Il Mediteranneo

Tot slot is natuurlijk ook nog de laatste stop tijdens ons culinaire dagje aan de beurt voor een review:

Vegetarische Proeverij Il Mediterraneo!

Il Mediterraeno bevindt zich aan de Stationsstraat 5 in Etten-Leur. Het restaurant is volledig ingericht in Mediterraanse sfeer. Werkelijk geen enkel hoekje is daarbij vergeten wat het geheel een knusse en gezellige indruk geeft. Voor ons tafeltje moeten we een klein trappetje op en nestelen we ons op een romantisch hoekbankje naast een open haard. Van daaruit hebben we ook leuk uitzicht over het hele restaurant en op de open keuken.

Il Mediterraneo maakt vooral gebruik van biologische en streekproducten. Omdat het een proeverij is, wordt er niet geserveerd volgens het principe voor-, hoofd- en nagerecht. In plaats daarvan kun je kiezen voor allerlei kleine gerechtjes. Je hebt daarbij de keuze uit een 4-, 5- of 6-gangenmenu voor 25, 30 of 35 euro. Alle gerechtjes zijn overigens ook los te bestellen. Drankjes zijn niet bij het menu inbegrepen en zo’n 3 euro per glas. Gezien de glaasjes niet al te groot zijn, hadden we uiteindelijk hierdoor toch nog een behoorlijke rekening. Iets om even rekening mee te houden wanneer je budget niet al te groot is.

Vooraf krijg je een kaart waarop je kunt aangeven welk gerechtje je tijdens elke gang graag geserveerd wilt krijgen. Dankzij symbooltjes kun je op het menu in één oogopslag zien welke gerechten volledig vegetarisch, biologisch, lactose- en glutenvrij zijn. Ongeveer 95% van alles op de kaart is vegetarisch. Voor veganisten blijkt de keuze beperkt. De kok geeft aan dat ze hier op de nieuwe menukaart meer aandacht aan willen besteden. Specifieke dieetwensen kunnen ook nu al vooraf kenbaar worden gemaakt. Dan houdt men er graag rekening mee.

Omdat Il Mediterraneo zichzelf de Vegetarische Proeverij noemt, waren we wat verbaasd op de menukaart ook vlees- en visgerechtjes aan te treffen. Aan de andere kant horen we meerdere klanten aangeven dat ze eigenlijk nog nooit vegetarisch uit eten zijn geweest. Het principe van meerdere kleine gerechtjes blijkt voor hen een erg leuke en laagdrempelige manier om tijdens één of een paar gangen kennis te maken met de vegetarische keuken. In die zin doet het restaurant haar naam als Vegetarische Proeverij dus juist weer eer aan!

We gaan voor het 5-gangenmenu. De zeer uitgebreide menukaart maakt het nog moeilijk kiezen. Alles klinkt goed! Uiteindelijk lukt het ons toch en leveren we ons kaartje in met daarop aangestreept alle verschillende gerechtjes die we graag willen uitproberen. We zijn heel benieuwd en laten ons met plezier verrassen.

Dat worden we meteen, want de kok verrast ons met een gerechtje van het huis: vegetarische mini saucijzenbroodjes. We kennen ze wel en ze zijn erg lekker. Ze worden schattig geserveerd op een klein bordje in de vorm van een taartpunt. Het leuke is dat we vanuit ons tafeltje met mooi overzicht op het restaurant de mensen om ons heen er allemaal heel verrast en enthousiast op zien reageren.

De kok geniet er duidelijk van om met zijn gerechten goed voor de dag te komen. Elke gang worden we opnieuw verwonderd met een originele creatie op ons bord. De patatasbravas (gefrituurde aardappels met huisgemaakte Spaanse mayonaise-aioli) worden bijvoorbeeld heel origineel geserveerd in een mini frituurpannetje. Ook van de Zuppa di pomodoro (Mediterrane tomatensoep met pijnboompitten en balsamicodressing geserveerd met pesto in een huisgemaakt krokant soepbakje) en de Brochette de viande (spies met vegetarische runderstukjes, kip en albondigas geserveerd met aioli en pijnboompittensaus) maakt de kok een waar kunstwerkje.

En, natuurlijk niet onbelangrijk, alles smaakt even goed! Elk gerechtje is even lekker. Als we dan toch een kleine voorkeur mogen aangeven dan gaan we voor de Albondigas. Deze pikant gekruide vegetarische gehaktballetjes met tomatensaus en (desgewenst) gegratineerde mozerellakaas waren echt subliem!

Kortom, heerlijk genoten in dit gezellige restaurant! En we zijn heel nieuwsgierig wat de nieuwe kaart zal brengen. 🙂

Mediterraneo