Uitgelicht: egels!

In Nederland zijn egels volledig beschermd. Gezonde egels mag je niet mee naar huis nemen, niet doden en niet in hun rust verstoren. Het zijn nachtdieren. Dat betekent dat als je overdag een egeltje tegenkomt er mogelijk iets mis is. Misschien is het diertje wakker gemaakt of verstoord en zoekt het snel een nieuw schuilplekje tot het weer donker is. Maar het kan ook zijn dat het diertje ziek of gewond is en daarom op een ongewone tijd rondloopt.

Hoe kun jij de egels helpen?

Als je overdag een egeltje spot, kun je het beste contact opnemen met een egelopvang in de buurt. Een handig overzicht kun je hier vinden.

Egels komen in april uit hun winterslaap en gaan dan snel op zoek naar voedsel om aan te sterken. Kort daarna vormen de dieren paartjes en kan de paring beginnen. Na 30 tot 40 dagen krijgen de egels hun jongen. Hiervoor hebben ze nestjes gebouwd. Let bij het grasmaaien in je tuin op of egels hun nestjes niet in hoog gras hebben gemaakt. Of onder bergen bladeren en composthopen. Egels zijn ondanks hun stekels niet opgewassen tegen de apparatuur en werktuigen die we gebruiken in de tuin.

En hoe maak je je tuin egelvriendelijk?

Je kunt je tuin egelvriendelijk maken door vers honden- of kattenvoer voor ze neer te zetten. Egels houden van vochtig voedsel. Zet altijd vers water neer. Geef egels NOOIT melk!

Voor de koudere herfst- en wintermaanden kun je een egelhuisje in je tuin plaatsen. Hierover kun je op de website van de Egelbescherming van alles lezen.

 

Als laatste, de grootste vijand van de egel is de mens. Er worden veel egels overreden door auto’s, of ze sterven door land- en tuinbouwgif. Biologisch slakkengif is ook erg slecht voor egels. Houd hier rekening mee als je egeltjes uitnodigt in je tuin.
Egeltje1 klein