Esmeralda: “Katten zijn individuele karaktertjes”

Esmeralda’s blog: Back to School

Esmeralda van Dierbewustleven volgt bij Tinley de opleiding tot kattengedragstherapeut. In haar blog deelt ze eens in de zoveel tijd haar ervaringen met je.

En toen werd het ineens echt! Ik zit middenin module 3. Leuke module. Echt de diepte in. Veel stof, maar nog goed te doen. Over een paar weken hebben we een tussentoets. Ben heel benieuwd hoe dat zal gaan.

Tijdens deze module is één van de opdrachten: het bijwonen van een kattengedragsconsult, dus op pad met een afgestuurde kattengedragstherapeut. Van het bezoek moest ik een verslag inleveren. En dan met name over de werkwijze van de therapeut, nog niet inhoudelijk over het probleem dat speelt.

Ik trof het goed met Mona de Keizer. Ik had al goede verhalen over haar gehoord, maar nog geen kennisgemaakt. Een ontzettend leuke vrouw met veel kennis van zaken, dat had ik al snel door.

Mona nam me mee naar een consult in Den Haag. Het probleem: een kat die plast, maar helaas niet beperkt tot de kattenbak. Hulp inschakelen van een kattengedragstherapeut was het laatste redmiddel voor deze mensen, die echt al van alles hadden geprobeerd om het probleem zelf op te lossen. Ik heb gezien hoe Mona de katten observeerde, hoe ze de eigenaren vooral liet praten over de situatie, en hoe ze vragen stelde om duidelijk te krijgen waar het gedrag van de kat vandaan kwam. Een lang consult met ontzettend veel informatie. Gedurende het consult sloot Mona problemen uit en kwam ze tot een eindconclusie.

Wat me aldoor bijblijft, is dat Mona vertelde dat een kat het prettig vindt om zijn behoefte te doen op een toilet dat lijkt op de zandbak in de tuin van de buren. 🙂 Een dergelijke situatie thuis creëren, is voor de kat ideaal. Een kat moet genoeg ruimte hebben om lekker om te kunnen draaien in de bak, voldoende fijn zand/grit onder de pootjes voelen en het liefst geen deurtje of overkapping. Daarnaast moet de bak natuurlijk regelmatig worden geschept of schoongemaakt. Nu hadden de eigenaren veel kattenbakken in huis en op het balkon, die ook regelmatig worden geschept en schoongemaakt, maar misschien vond de kat het dan toch prettiger om meer ruimte en geen overkapping te hebben. Met een lijstje vol adviezen en te halen boodschappen, sloot Mona het consult af en sprak het vertrouwen uit dat als de eigenaren de adviezen echt ter harte zouden nemen, het probleem opgelost zou zijn. Helaas hoor ik niet meer terug of het echt gelukt is, maar ik ga er ook vanuit!

Overigens, katten zijn individuele karaktertjes. Dat wil zeggen, als jij een kat thuis hebt die niet moeilijk doet over een kattenbak met overkapping/deurtje en vijf keer per week een schep door de bak, dan is dat natuurlijk prima. De adviezen van een kattengedragstherapeut zijn toegespitst op de situatie waarvoor contact opgenomen wordt. Daarnaast zou je bij een dergelijk probleem ook altijd eerst medische zaken moeten uitsluiten. Om die reden heeft Mona deze eigenaren ook op voorhand gevraagd om urineonderzoek te laten doen bij de dierenarts.

Er komt een hoop bij kijken om tot een eindoordeel te komen. Wel leuk om een soort van kattendetective te zijn. Kan niet wachten tot ik, net als Mona, ook in staat zal zijn om eigenaren gerust te stellen met alle kennis die ik in me heb en ze van gedegen advies te voorzien. Ik heb tijdens dit consult precies gezien hoe ik dat later ook wil aanpakken en kunnen. Dank je wel, Mona!

Module 3 is een module met heel veel stof. Een van de laatste lessen ging over gedragsherkenning en communicatie. Een groot onderdeel is kijken. Kijken, kijken, kijken. Wat je vervolgens doet met wat je ziet is erg belangrijk. Niet direct interpreteren en conclusies trekken is de sleutel. Eerst kijken, alles in context plaatsen en dan pas interpreteren. Tijdens de les kregen we veel foto’s en filmpjes te zien. Dat zijn leuke lessen, direct nadenken over wat je ziet en hoe je het kunt plaatsen. Nog best wel moeilijk. Soms zien andere studiegenoten dingen in filmpjes, die mij totaal ontgingen. Er is nog veel te leren dus. 😉

sandbox-2

(Bron foto’s: ideidetsploshad.info en www.everydaycheapskate.com)